Ford ověří auta v novém tunelu. Bude v něm vítr až 250 km/h

Radek Pecák Radek Pecák
29. 11. 2014 7:53
Nové vývojové centrum bude vybudováno v německém Merkenichu, kde sídlí celosvětové vedení designu a vývoje globálních modelů Ford nižší a nižší střední třídy.
V tunelu se budou simulovat extrémní klimatické podmínky.
V tunelu se budou simulovat extrémní klimatické podmínky. | Foto: Ford

I v počasí, které si málokdo přeje prožít na vlastní kůži, začne příští rok testovat své nové automobily evropská divize značky Ford.

Nové zařízení, které by se po svém otevření mělo stát celosvětově nejpokročilejším vývojovým pracovištěm svého druhu, bude mít dva aerodynamické a klimatické tunely. Vítr v nich bude vanout rychlostí až 250 km/h, což odpovídá podle Saffirovy-Simpsonovy hurikánové stupnice nejvyšší kategorii označované číslem pět. Do ní spadají větry s rychlostí nad 249 kilometrů v hodině.

Bude zde také umístěna nová laboratoř simulující nadmořské výšky od nuly až do 5200 m. To je více, než činí průměrná výška tibetské náhorní plošiny. Ve čtyřech oddělených komorách pak lze vytvořit teplotu v rozmezí od -40 do 55 °C. Vlhkost vzduchu bude možné regulovat v rozsahu 10 až 95 procent.

Ford je přesvědčen, že zde získané poznatky poslouží ke zlepšení kvality a spolehlivosti nových aut. „Přibližně 50 procent automobilů, které po světě prodáme, míří do oblastí ležících více než 1000 m nad hladinou moře. Takové oblasti jsou i v Evropě, například Alpy nebo Pyreneje,“ připomněla Barb Samardzich, vrchní provozní ředitelka Ford of Europe.

Nové pracoviště  bude mít rozlohu 5500 čtverečních metrů  a bude umístěno v areálu technického střediska společnosti Ford v Merkenichu, kde sídlí celosvětové vedení designu a vývoje globálních modelů Ford nižší a nižší střední třídy.

 

Právě se děje

Další zprávy