Pokuty zpřísní. Policista může uložit za přestupek až 5000 korun, úřady dostanou více času

Radek Pecák Radek Pecák
1. 10. 2015 14:38
Od října platí novela zákona, která zvyšuje horní hranici takzvané blokové pokuty za většinu přestupků na pět tisíc korun. Zásadní změnou je také prodloužení doby, po níž je přestupek promlčen, z jednoho na dva roky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Martin Svozílek/Economia

Praha – Za přestupek může policista přímo v terénu od začátku října uložit pokutu až pět tisíc korun. Umožnila to novela zákona, která zvyšuje horní hranici takzvané blokové pokuty. Dosud byla obecně stanovena na tisíc korun, u některých závažnějších přestupků na 2500 korun (například jízda na červenou, ohrožení chodce, překročení rychlosti v obci o více než 20 a mimo obec o více než 30 kilometrů za hodinu nebo nedovolená jízda přes železniční přejezd).

Až deset tisíc místo dosavadních pěti pak může od října dosáhnout pokuta za rušení nočního klidu, veřejné pohoršování a neuposlechnutí výzvy veřejné osoby. Stejná sankce – místo dosavadních tří tisíc korun – nově hrozí lidem, kteří nerespektují vykázání z obydlí nebo zákaz styku s ohroženou osobou, nebo těm, kdo narušují pořádek při veřejných sportovních, kulturních nebo společenských akcích.

Zásadní změnou je také prodloužení doby, po níž je přestupek promlčen, z jednoho na dva roky. Podmínkou je, že jej úředníci alespoň začnou projednávat. Pokud to nestihnou, platí nadále promlčecí lhůta jeden rok. Jinak platí, že v den zahájení řízení o přestupku začne běžet nová roční lhůta, čímž se získá časový prostor i k rozhodnutí o odvolání.

Poslanci tím chtějí omezit účelové prodlužování správních řízení, typicky u řidičů, kteří čekali s odvoláním proti verdiktu první instance až na samý konec roční lhůty. Krajský úřad jako odvolací instance pak už nestihl v dané lhůtě vydat rozhodnutí, takže přestupek byl promlčen.

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy