Vyprodáno. Škodovka nestíhá vyrábět novou fabii

Roman Šitner
28. 5. 2015 9:43
Lidé na mladoboleslavskou novinku čekají i přes čtyři měsíce.
Nejdéle se nyní čeká na Fabii Combi
Nejdéle se nyní čeká na Fabii Combi | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Získat novou Škodu Fabii je náročnější, než je zákazníkům příjemné. I když automobilka mluví o čekacích dobách mezi šesti a osmi týdny, výjimkou není hlavně u verze kombi i více než čtyřměsíční doba mezi podpisem smlouvy a vlastním převzetím vozu.

"Podepsal jsem smlouvu na Fabii Combi, měl jsem čekat tři měsíce, po třech měsících mi dealer řekl, že se dodací lhůta prodloužila na čtyři měsíce, v půli čtvrtého měsíce bylo jasné, že nedojde k dodání ani v tomto termínu a doba by se prodloužila o další měsíc," popsali Hospodářské noviny příběh Martina Mayera, který si nakonec raději koupil auto u jiné značky.

"U modelu Fabia je poptávka vyšší, než jsme očekávali. Tento zájem zákazníků nás pochopitelně velmi těší a snažíme se dělat maximum pro to, abychom optimalizovali výrobní procesy a dodací lhůty co nejvíce zkrátili. Zákazníky proto prosíme o trpělivost," řekl mluvčí automobilky Tomáš Kubík.

Škoda konkrétní čekací lhůty nekomentuje, pouze udává, že se běžná dvouměsíční doba může prodloužit. Dealeři i zákazníci ale mluví u některých variant škodovek i o více než šestiměsíčním čekání.

Ve Škodě se tak s fabií opakuje to, co zažila předtím s octavií a co zažívá každá automobilka při spuštění modelu, po kterém je poptávka. Zákazníci jej většinou tolik chtějí, že si počkají.

Je to částečně daň za to, že některé automobilky vyrábí vozy přesně podle přání zákazníků v tisících možných kombinacích a téměř nevyrábí vozy na sklad. Je to ale i daň za to, že Škoda plně vytěžuje své kapacity. Na rozdíl od značek, které mohou své linky ještě výrazně zrychlit.

Aktuální nápor na fabii záhy doplní i horečka po superbech. I u nich zatím objednávky naplňují automobilku optimismem. Znamená to ale, že i na ně se bude nejspíš čekat. A to navíc stále ještě neopadla velká poptávka po octavii. Její prodeje i letos (dva roky od uvedení na trh) stále, hlavně v západní Evropě, rostou dvouciferným tempem.

Zaměstnanci v Mladé Boleslavi tak musí na mimořádné sobotní směny, aby automobilka udržela čekací doby ještě v rozumné míře.

Další podrobnosti čtěte v dnešních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy