Volkswagen za aféru v USA zaplatí sumu odpovídající třetině rozpočtu České republiky

ČTK ČTK
28. 6. 2016 14:50
Zhruba tolik, kolik činí třetina rozpočtových příjmů celé České republiky, bude muset zaplatit německý Volkswagen v USA za urovnání dohody s americkými úřady a majiteli dieselových vozů dotčených aférou Dieselgate.
Dotčené vozy musí Volkswagen v USA buď odkoupit nebo opravit.
Dotčené vozy musí Volkswagen v USA buď odkoupit nebo opravit. | Foto: Radek Pecák

Německá automobilka Volkswagen zaplatí celkem 14,7 miliardy dolarů (360 miliard Kč) v rámci dohody s americkými úřady a tamními majiteli jejích naftových vozů na řešení skandálu s obcházením emisních testů.

Uvádí se to v dokumentu, který dnes americké ministerstvo spravedlnosti předložilo soudu v San Francisku. Z uvedené částky automobilka vydá deset miliard dolarů za opravy a odkup naftových vozů, které byly vybaveny nelegálním softwarem pro manipulace s emisemi oxidů dusíku.

Volkswagen se na základních principech řešení aféry v USA dohodl již v dubnu. Vedle nabídky odkoupit od majitelů nelegálně upravené naftové vozy je součástí řešení také fond pro řešení otázky nadměrných emisí, kam Volkswagen převede 2,7 miliardy dolarů, a fond na podporu zelených technologií v automobilovém průmyslu - ten od firmy dostane dvě miliardy dolarů.

Skandál propukl loni v září, kdy americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní hodnoty oxidů dusíku. Koncern pak přiznal, že v USA je tímto softwarem vybaveno takřka 570 000 vozů. Nynější dohoda se týká asi 482 000 naftových vozů s dvoulitrovým motorem, o postupu u zbývajících 85 000 aut s třílitrovým motorem zatím nebylo rozhodnuto.

 

Právě se děje

Další zprávy