Volkswagen představil nové benzinové turbomotory. Pod kapotu je dostanou i škodovky

Jan Markovič Jan Markovič
29. 4. 2016 17:08
Nová generace přeplňovaných benzinových motorů nabídne nižší spotřebu a současně vyšší výkon. Využije přitom objemu 1,5 litru nebo proměnné geometrie lopatek. Motory se objeví také v nabídce vozů z Mladé Boleslavi. Do prodeje se dostanou ale až na konci letošního roku.
Motory 1.5 TSI evo se budou nabízet ve dvou výkonnostních provedeních, a to 96 nebo 110 kW.
Motory 1.5 TSI evo se budou nabízet ve dvou výkonnostních provedeních, a to 96 nebo 110 kW. | Foto: Volkswagen

Vozy automobilek Volkswagen, Škoda a Seat se brzy dočkají nových motorů. Pod jejich kapotami by se mohly objevit pohonné jednotky nové generace s označením EA211 TSI evo. Ty koncern Volkswagen představil na vídeňském sympoziu o motorech.

Motory EA211 TSI evo se chlubí sadou technologických vylepšení, která jim pomáhají s nižší spotřebou a menší produkcí emisí. Využívají i nový spalovací proces, takzvaný Millerův cyklus s vysokým kompresním poměrem 12,5:1. Jsou vybavené výfukovým turbodmychadlem s proměnou geometrií lopatek VGT. Motory také umí při nízkém zatížení deaktivovat polovinu válců.

Jednotky jsou vždy čtyřválcové, přeplňované a využívají objem 1,5 litru. V nabídce nahradí starší přeplňované jedna-čtyřky. Motory 1.5 TSI evo se budou nabízet ve dvou výkonnostních provedeních, a to 96 nebo 110 kW. Oproti předchůdci by měly nabídnout o 10 procent vyšší účinnost.

„Důležitá je přitom skutečnost, že spotřeba paliva byla snížena v širokém rozsahu provozních podmínek, a nikoli jen v podmínkách normovaného testovacího cyklu. Pro zákazníky to znamená značné zvýšení hospodárnosti v jejich každodenním praktickém provozu,“ píše Volkswagen v tiskové zprávě.

Motory se v prvních autech objeví ještě na konci letošního roku. Volkswagen zatím neupřesnil, ve kterých modelech by to mělo být. Vzhledem k tomu, že mají nahradit současné jednotky 1.4 TSI, dá se předpokládat, že s nimi brzy vyrazí na silnice třeba Volkswagen Golf, Volkswagen Passat, Škoda Octavia nebo Superb.

Hledáte auto podle parametrů jeho motoru? Může vám pomoci přehledná tabulka, kterou najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy