Volkswagen kvůli Dieselgate ztrácí. V únoru mu značně klesly prodeje v USA, Jižní Americe i v Číně

ČTK ČTK
11. 3. 2016 12:22
Přestože na řadě trhů zaznamenává Volkswagen ztráty, člen představenstva značky VW zodpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann vidí letošní rok celkem pozitivně. "Naši zákazníci nám zůstávají věrní i v tomto pro nás obtížném období a nadále nám vyjadřují důvěru," sdělil.
Aféra Volkswagenu se už v některých zemích projevila i ve snížení zájmu zákazníků o vozy s tímto logem,
Aféra Volkswagenu se už v některých zemích projevila i ve snížení zájmu zákazníků o vozy s tímto logem, | Foto: Reuters

Prodej osobních vozů hlavní značky VW z největší evropské automobilové skupiny Volkswagen Group se v únoru snížil o 4,7 procenta na 394 000. Důvodem byl pokles poptávky v USA, Jižní Americe, Asii a Tichomoří. Uvedla to automobilka v pátečním prohlášení.

Prodej v Číně, která je největším automobilovým trhem světa, klesl o tři procenta. Prodej v USA se propadl o 13,2 procenta. Může za to emisní skandál. Prodej v Evropě se naopak zvýšil o 3,7 procenta, když propad prodeje v Rusku vyrovnal růst prodeje v západní, střední a východní Evropě.

V celé oblasti Asie a Tichomoří se prodej snížil o 4,2 procenta. V Jižní Americe dodávky vozů automobilky klesly o 30,3 procenta, hlavně kvůli propadu v Brazílii.

Za první dva měsíce letošního roku se prodej snížil o půl procenta na více než 915 000 vozů.

Člen představenstva značky VW zodpovědný za prodej a marketing Jürgen Stackmann vidí letošní rok celkem pozitivně. "Naši zákazníci nám zůstávají věrní i v tomto pro nás obtížném období a nadále nám vyjadřují důvěru," uvedl Stackmann.

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku. Volkswagen pak přiznal, že v rámci celé skupiny software instaloval do zhruba 11 milionů aut s naftovým motorem.

 

Právě se děje

Další zprávy