Vnitro začíná prodávat auta zabavená zločincům. Můžete si je pořídit na aukčním portálu

ČTK ČTK
27. 5. 2016 15:12
Ministerstvo vnitra spustilo pilotní projekt prodeje majetku pocházejícího z trestné činnosti. V aukcích prodává auta, která byla zabavena zločincům. Za několik dní půjdou do dražby čtyři vozy značky Audi, jejichž pořizovací cena mnohdy přesáhla milion korun. Zabaveny byly u osob, které se zabývaly hospodářskou trestnou činností.
Auta zabavená ministerstvem vnitra.
Auta zabavená ministerstvem vnitra. | Foto: ČTK

Ekonomický náměstek ministra vnitra Jiří Zmatlík očekává, že by aukce měla přinést výnos v řádech milionů korun.

Zabavený majetek z trestné činnosti podle Zmatlíka s sebou nese poměrně velké náklady, protože musí být uskladněn a udržován. Proto se ministerstvo rozhodlo jej co nejrychleji prodávat ještě předtím, než bude vynesen rozsudek, což v některých případech může trvat i několik let. Pilotní projekt chce vyzkoušet na zabavených autech.

"Majetek tak neklesne na ceně," vysvětlil Zmatlík. S prodejem musejí souhlasit policisté a žalobci. Pokud se auta prodají, tak peníze zůstanou na účtu ministerstva. Když je člověk pravomocně odsouzen, tak se výnos z akce použije například na odškodnění nebo peníze propadnou státu.

O zabavená a uskladněná auta se stará servisní organizace Zařízení služeb ministerstva vnitra. Podle jejího šéfa Ladislava Mácy se k uskladnění aut používají vlastní areály, kvůli velkému počtu si ale další místa musí organizace i na několik let pronajímat. Občas tak náklady vynulují výnosy z prodeje auta. "V rámci celé republiky skladujeme stovky aut," řekl ČTK Máca.

Vnitro zatím prodalo deset aut za zhruba 800 000 korun. V dosavadních aukcích se však prodávala spíše běžná auta a celkovou částku snížily vozy, za které zájemci zaplatili jen několik desítek tisíc korun. Nyní půjdou 6. června do prodeje čtyři vozy značky Audi - jde o sportovní auta, sedany či terénní vozidlo. Dražbu ministerstvo bude dělat na portálu Aukro, kde potrvá deset dní.

Příprava projektu trvala zhruba dva roky. Podobný systém prodeje zabaveného majetku na zavedených portálech funguje už několik let ve Francii, Belgii nebo Nizozemsku, které si česká strana vzala jako příklad.

Kriminalisté v Česku loni zajistili zločinecký majetek, peníze a výnosy z trestné činnosti za 6,2 miliardy Kč, o rok dříve to bylo za osm miliard. Podle Zmatlíka však není v plánu, že by se stejným způsobem prodávaly například nemovitosti, protože u nich neklesá cena tak rychle jako u aut. "Na vozidlech si chceme vyzkoušet, jestli tento systém funguje. Následně ho budeme rozšiřovat i na další drobný majetek, který je v rámci trestné činnosti zabaven," doplnil Zmatlík. Prodávat by se mohly například cenné papíry.

 

Právě se děje

Další zprávy