Ojetiny se vyplatí dovézt z Maďarska a Polska. Ceny starších octavií v Německu neúnosně rostou

Aktuálně.cz ČTK Aktuálně.cz, ČTK
12. 5. 2016 12:36
Meziměsíční nárůst cen Octavií první a druhé generace na německém trhu s ojetými auty dosáhl v poslední době šesti procent. Vyplývá to ze zkoumání vývoje cen na zahraničních trzích, které provedl největší tuzemský prodejce ojetin - autobazar AAA. Podle něho se už nevyplatí tyto vozy do České republiky dovážet.
Zájem o starší typy octavií se v poslední době v Německu značně zvýšil.
Zájem o starší typy octavií se v poslední době v Německu značně zvýšil. | Foto: Škoda Auto

Od loňského srpna už ceny octavií první a druhé generace v Německu narostly o desítky procent. Kromě toho je i při rostoucí ceně obtížné nejprodávanější typ škodovek sehnat. Zájem o ně prudce narostl krátce poté, co do Německa začaly proudit davy uprchlíků. Přitom právě tyto vozy patří mezi nejčastěji importované starší ojeté vozy ze zemí Evropské unie. 

Tvrzení prodejce AAA auto potvrzují i další průzkumy. Pro většinu nejprodávanějších ojetých aut se nyní v regionu střední Evropy se nyní vyplatí zajet do Maďarska nebo Polska, kde jsou nejlevnější. Naopak nejvyšší ceny jsou v Rakousku a spíše dražší ojetá auta jsou i v Německu. Vyplývá to ze statistiky společnosti Audatex Systems, která monitoruje trh s ojetými vozy.

Pokud se český zájemce rozhodne koupit některou z nejrozšířenějších ojetin v Maďarsku, může proti domácímu trhu ušetřit až čtvrtinu ceny, v Polsku pak pětinu. Naopak v Rakousku není výjimkou vyšší cena proti ČR o deset až 20 procent, v Německu řádově o jednotky procent. Na Slovensku se ceny proti ČR liší do pěti procent.

Audatex pro porovnání vybral Škodu Octavii, Volkswagen Golf, Ford Focus a Hyundai i30. Pro srovnání byla u každého modelu použita vozidla stáří tři a 12 let.

"Je zřejmé a nebude pro nikoho velkým překvapením, že výší průměrné obvyklé ceny ojetého vozidla je pro nás nejbližší slovenský trh, kde až na tříletého Golfa a tříletou ojetinu Hyundai činí rozdíl do pěti procent. Podobná situace je i u porovnání cen ojetých vozidel na českém a německém trhu, kde pouze u tříletého Golfa zaplatíme v Německu o 13 procent vyšší cenu. Naopak 12letý Ford Focus na německém trhu má průměrnou obvyklou cenu o šest procent nižší než u nás," uvedl Ladislav Smrčka z Audatexu. 

V případě Rakouska jsou podle Smrčky ceny ojetých vozidel výrazně vyšší, zejména u zánovních tříletých ojetin. "U těchto vozidel je průměrná obvyklá hodnota až o 20 procent vyšší než totožných vozidel v Čechách. Tento rozdíl je dán zejména vysokými výchozími cenami nových vozidel a všeobecně známou kvalitou rakouských ojetin. U vozidel starších se tyto vlivy zmenšují a hodnoty ojetých 12letých vozidel se již téměř shodují se stavem na českém trhu," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy