V autoservisu Only Girls tvoří ženy i většinu zaměstnanců

Radek Pecák ČTK Radek Pecák, ČTK
16. 6. 2014 13:36
Na podlaze autoservisu pro ženy jsou parkety, v recepci svítí svíčky.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Paříž -Tak trochu jiný autoservis existuje již dva měsíce nedaleko Paříže v Saint-Ouen-l'Aumône.

Je určený pro ženy a nabízí služby, jaké byste jinde marně hledali. Například jde o rychlokurz mechaniky, dále jsou k dispozici masáže a manikúra.

"Když jste žena, jako byste měla na čele napsáno, že vás můžou oškubat," říká dvaačtyřicetiletá Sandrine Hautennová ze Sarcelles. "Jednou jsem si nechala udělat rozpočet na opravu auta ve třech servisech a pokaždé byla cena jiná. Pak jsem poslala strýce - a hleďme, rozpočet náhle klesl!" líčí své zážitky.

Autoservis pro ženy nazvaný Only Girls začal fungovat počátkem dubna, podle koncepce již vyzkoušené v jihofrancouzském městě Montpellier. Sandrine doufá, že se jí zde od téměř výhradně ženských zaměstnankyň dostane většího pochopení, méně "machistického" přístupu a více transparentnosti, pokud jde o opravy, které je nutno na jejím automobilu udělat.

Uvnitř je jiná atmosféra

Po více než měsíci provozu využila služeb autoservisu čtyřicítka zákazníků, z nichž dvě třetiny tvořily ženy. Ty byly překvapeny organizací i vzhledem podniku.

V přijímací kanceláři na stěnách nevisí kalendáře s polonahými modelkami, nejsou tu magazíny o automobilech. Na podlaze jsou parkety, návštěvníka vítají rozžaté svíčky a sametové pohovky.

"Je to tady super!" říká nadšeně pětadvacetiletá Jennifer Collonová, jejíž rubínově červené čerstvě nalakované nehty schnou v prvním patře, kde je vedle "salonu krásy" také koutek pro děti.

K čemu slouží rozvodový řemen? Jak se zjistí, že končí životnost brzdových destiček? Mladá automechanička zodpovídá všechny Sandrininy dotazy. "Tohle mi žádný muž nevysvětlil," poznamenává Sandrine a dodává, že se v běžných autoservisech při takových dotazech setkávala s opovržlivým pohledem.

Autoservis Only Girls je se svou nabídkou služeb přizpůsobených ženám součástí tendence, která se ve Francii projevuje v posledních deseti letech, poněkud se zpožděním za Japonskem a Británií, uvádí Rodolphe Bonnasse, expert na marketing při skupině Ca Com.

S různým úspěchem vznikly v posledních letech ve Francii sportovní zařízení, pojišťovny či kreditní karty pro ženy. "Nabídka služeb se přizpůsobila sociálnímu vývoji, tedy emancipaci žen a zvyšování počtu svobodných matek, a umožňuje podnikům nacházet nové zdroje růstu," upřesňuje Bonnasse, jehož cituje agentura AFP.

Některé feministky však pohlížejí na tuto novou marketingovou strategii nevlídně. "Skrývá se za tím zpátečnictví, vytváření stereotypů a jaksi se přitom předpokládá, že ženy jsou tak trochu jako děti," kritizuje tuto tendenci blogerka Sophie Gourionová.

Autoservis Only Girls v každém případě dal novou šanci dvěma mladým automechaničkám. Čtyřiadvacetileté Aurore Dabireauové se zde konečně ukázalo světlo na konci tunelu. Po vyučení nemohla tři roky najít práci.

"Majitelé autoservisů mi naznačovali, že u nich nemám co dělat," vzpomíná. A je jen málo takových, kteří jsou ochotni zřídit oddělené šatny pro své zaměstnankyně, jak jim to ukládá zákon.

 

Právě se děje

Další zprávy