U vjezdů do tunelu Blanka se na podzim otevřou nové garáže s tisícovkou míst. Ceník ještě není známý

ČTK ČTK
31. 5. 2016 16:30
Zhruba rok po zahájení provozu v tunelovém komplexu Blanka budou otevřeny také podzemní garáže, které se budovaly současně s ním. Jejich celková kapacita je přes 1100 míst. Cena parkovného ani firma, která je bude provozovat, zatím známy nejsou. Za výstavbu garáží město nic neplatilo. Náklady byly započítány do ceny Blanky.
Poblíž vjezdu do tunelů na Letné a u Prašného mostu budou nové velkokapacitní garáže.
Poblíž vjezdu do tunelů na Letné a u Prašného mostu budou nové velkokapacitní garáže. | Foto: Matej Slávik

Magistrát letos na podzim zprovozní hlídané podzemní garáže na Letné a u Prašného mostu, které byly vybudovány při výstavbě tunelu Blanka. Novinářům to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Řidiči budou mít k dispozici více než 1000 parkovacích míst. Ceník město ještě připravuje.

"Cílem je stáhnout auta z ulic. Chceme, aby se lidé naučili například nechávat v garážích rodinná auta, která používají jednou za čas," řekl Dolínek.

"Máme vydáno asi 12 000 parkovacích karet, ale v ulicích máme kapacitu pouhých 9500 míst, proto každý takovýto projekt vítáme," dodal starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Garáže na Prašném mostě v Praze 6 mají kapacitu 303 míst pro auta, na Letenské pláni se pak do podzemí vejde více než 800 automobilů. V prvních patrech obou garáží budou místa pro návštěvníky, druhá patra pak budou pro rezidenty. Na Prašném mostě by pak měla mít třetí podlaží pronajato Správa Pražského hradu.

Magistrát musí ještě ve výběrovém řízení vybrat provozovatele parkovišť. Správcem bude Technická správa komunikací, která bude nájemce v tendru hledat.

Garáže byly vybudovány v rámci výstavby tunelu Blanka, cena garáží je tak zahrnuta v ceně tunelu. Tunel vyšel město na více než 40 miliard korun a zprovozněn byl v loňském roce. Garáže mají vlastní technologická zařízení, která jsou nezávislá na zařízení Blanky.

 

Právě se děje

Další zprávy