Tři čtvrtiny evropských aut se prodají s bílým, černým, šedivým nebo stříbrným lakem

Radek Pecák Radek Pecák
8. 2. 2016 14:54
Od roku 2007 se podíl vozů lakovaných bílou barvou v Evropě zvýšil až na loňských 30 procent. Přibývá ovšem vozidel, u nichž majitelé volí dražší varianty barev, například metalické a perleťové.
Existují dokonce i fosforeskující barvy.
Existují dokonce i fosforeskující barvy. | Foto: Nissan

Průměrný Evropan, který si kupuje nové auto, neprojevuje moc fantazie, pokud jde o volbu barvy karosérie.

Ze studie European Color, kterou publikovala společnost Basf, totiž vyplývá, že celé tři čtvrtiny aut prodaných v tomto regionu mají některý z odstínů bílé, šedivé, černé, případně stříbrné barvy.

Zdaleka nejoblíbenější chromatickou barvou, kterou můžeme spatřit na evropských silnicích, je pak modrá. Zejména majitelé SUV nepohrdnou ještě červenou či hnědou. Červená barva je rovněž žádána v případě malých a středně velkých aut.

V Česku je situace podobná jako v celé Evropě. Ze statistik Svazu dovozců automobilů za rok 2015 vyplývá, že bílou barvu zvolilo téměř 30 procent majitelů nových aut, následovala s 16 procenty šedá a se 14 procenty modrá.

Stále sílícím trendem podle studie je vyšší míra objednávání metalických a perleťových odstínů. Metalickou barvou byl vloni nalakován každý druhý v Evropě prodaný automobil, 16 procent nových majitelů si objednalo perleťové lakování. Znamená to tedy, že klasický typ barvy byl použit pouze u třetiny vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy