Toyota má s hybridy úspěch. I v Evropě

Tomáš Rybecký
4. 1. 2013 6:14
V Evropě jdou hybridy na odbyt, Toyota jich prodala přes 375 tisíc kusů
Foto: Toyota

Stejně jako koncernový partner Lexus také Toyota jako průkopník hybridních technologií zaznamenala velký úspěch v prodeji plně hybridních modelů. V Evropě za dvanáct let prodala 375 tisíc vozů s hybridním pohonem, což společně s hybridy Lexus dává rovný půlmilion. Stále to však je malé číslo proti celkem pět milionům hybridů od Toyoty prodaných po celém světě.

Z výrobní linky ve francouzském závodu Valenciennes na konci roku 2012 sjel půlmiliontý plně hybridní vůz koncernu Toyota určený pro Evropu. Stříbrný Yaris Hybrid ihned našel nového majitele nedaleko Paříže. Hybridní technologie se už i pro evropské zákazníky stávají čím dál častější volbou.

O tom vypovídá i 375 tisíc dodaných vozů Toyota a 125 tisíc vozů Lexus s plně hybridním pohonem, které si zákazníci v Evropě dosud zakoupili. Dostupnosti špičkové technologie napomáhají zejména modely Yaris Hybrid a Auris Hybrid ve dvou pro Evropu tržních nejvýznamnějších segmentech. Tyto vozy jsou dostupné za cenu srovnatelnou s podobnými modely se vznětovým motorem.

Od představení průkopnického modelu Prius (v Evropě je v prodeji od roku 2000) prodej hybridních modelů Toyota a Lexus stabilně rostle, takže dnes představují přibližně 15 procent z celkového počtu vozů prodaných společností Toyota. Prius je v třetí generaci nejprodávanějším hybridním modelem na trhu, nicméně automobilky Toyota a Lexus nabízejí ve své evropské prodejní síti celkem deset modelů s plně hybridním pohonem. Samotný Prius dokázal po celém světě oslovit již téměř tři miliony zájemců.

 

Právě se děje

Další zprávy