Jawa chystá nejsilnější motorku, stará továrna mizí

Radek Pecák Radek Pecák
30. 4. 2014 16:05
Asi 80 procent své produkce podnik vyváží, v Česku prodá jen stovku motorek. Loni vyrobili jen 1354 kusů.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jawa

Týnec nad Sázavou – Pravděpodobně nejsilnější motorku ve své historii chce na jaře příštího roku představit tradiční značka Jawa, jediný český výrobce motocyklů. Půjde o první zcela nový model od roku 2011, kdy představila stroj Sportard 660.

Jawa zatím novinku vyvíjí v utajení a bližší informace odmítá sdělit. Podle informací online deníku Aktuálně.cz ho bude pohánět vodou chlazený řadový dvouválec o zdvihovém objemu válců 1000 cm3. Ten si Jawa vyvíjí rovněž sama. Lze tedy usuzovat, že to bude nejsilnější a nejrychlejší Jawa všech dob.

Zatím nejsilnější motorkou v nabídce firmy se sídlem v Týnci nad Sázavou je právě Jawa 660 Sportard. Nabízí maximální rychlost 170 kilometrů v hodině, výkon italského motoru v rámu stroje je 49 koní.

Nový motocykl má patřit do luxusní kategorie a zdroje Aktuálně.cz hovoří o tom, že by měl konkurovat motocyklům kategorie cruiser, například Ducati Diavel. 

Nová výrobní technologie

Motocykl by se již měl vyrábět na zcela jiném výrobním zařízení než současná produkce.

"Na podzim roku 2012 jsme přijali rozhodnutí o celkové restrukturalizaci výroby a revitalizaci výrobních prostor,“ říká výkonný ředitel Jawa Moto František Hruška.

Celá zadní část areálu Jawa, který František Janeček přetvořil z původní přádelny, projde brzy radikální proměnou.
Celá zadní část areálu Jawa, který František Janeček přetvořil z původní přádelny, projde brzy radikální proměnou. | Foto: Radek Pecák

Firma se podle něho k tomuto kroku rozhodla z ekonomických důvodů a kvůli změnám ve výrobním procesu. Jde o investici v řádu desítek milionů korun. Celá výroba se soustředí do hlavní budovy z třicátých let minulého století.

„Cílem akce je průběžný přerod ze stávající jednoúčelové technologie určené pro hromadnou výrobu a vyžadující velké nároky na výrobní plochu na moderní technologie s využitím CNC strojů," dodává Hruška.

Polorozpadlé budovy v okolí "nové" stavby zakladatele firmy Františka Janečka z třicátých let nyní mizí z povrchu. Léta bez užitku chátraly a hrozilo jejich samovolné zřícení. V části areálu ještě zbyly obvodové zdi bývalých výrobních prostor, jinde už leží na zemi suť a čeká na odvoz. S demolicí se začalo už vloni.

Na jejich místě mají vzniknout parkovací plochy a skladovací prostory. Jawa Moto už staré budovy k ničemu nepotřebuje.

Přeměna areálu by měla být podle Hrušky hotova v průběhu příštího roku, nejpozději v roce 2016. První na řadě byla změna technologie obrábění, v příštích měsících projde přeměnou lakovna a další provozy.

Jawa 350 se asi nevrátí

Jawa ještě vloni uváděla, že má zájem opět uvést na český trh i do dalších států Evropské unie motocykl Jawa 350, který neplní příslušné emisní normy. Tuto snahu už ale zřejmě vzdá. „Zatím se nám nepodařilo získat homologaci odpovídající příslušné legislativě a projekt bude pravděpodobně zastaven,“ potvrzuje Hruška.

Loni se produkce firmy propadla o 42 procent na 1354 strojů, v posledních letech se pohybuje v rozmezí 1100 až 2500 kusů. Letos chce Jawa výrobu opět zdvojnásobit na asi 2500 strojů, dlouhodobým cílem je produkce zhruba 5000 motocyklů ročně. Ve své zlaté éře přitom Jawa vyráběla ročně statisíce motorek, další desetitisíce vznikaly v licenci v zahraničí.

V Česku se prodá jen stovka

Loňské hospodářské výsledky firma neuvedla, v roce 2012 dosáhla zisku devíti milionů korun při tržbách 162 milionů.

Asi 80 procent své produkce podnik vyváží, zejména do Střední a Jižní Ameriky. Největším odbytištěm je Kuba, následují státy Střední Ameriky a třeba také Argentina. 

V České republice se ročně prodá jen zhruba sto motocyklů této značky.

Společnost Jawa Moto, současný majitel značky, vznikla v roce 1997. Jejím stoprocentním vlastníkem je Jihostroj Velešín poté, co selhala jednání s věhlasnými výrobci motocyklů, například s japonskou Hondou. V pozadí Jihostroje lze vystopovat i podnikatele Antonína Charouze.

Firma nyní zaměstnává přibližně sto lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy