Testovali jsme nejrychlejší octavii všech dob na závodním okruhu. Honili jsme bývalého jezdce F1

Škoda Octavia RS 245 v provedení liftback (vlevo) a Combi.
Video z testu vozu Škoda Octavia RS 245 na závodním okruhu.
Zkoušeli jsme těsně po sobě karoserie liftback (vlevo) i Combi. Rozdíl mezi nimi byl i při extrémní jízdě na hranicích možností pneumatik a celého auta minimální. Jen v nejtechničtějších pasážích vyžadovalo kombi při jízdě pod plynem něco více korekcí.
RS 245 disponuje jako jediné provedení Octavie takzvanou špérou, tedy diferenciálem s elektrohydraulicky řízenou svorností. Ten podle potřeby umí přenést sílu na kolo s vyšší přilnavostí a umožňuje tím projíždět prudké zatáčky pod plynem rychleji, než u běžných octavií.
Na dospělém závodním okruhu se ale přece jen ukázalo, že Octavia RS je i v nejsilnější verzi 245 především autem pro každodenní ježdění a ne čistokrevným sportovním náčiním. V prudkých zatáčkách projížděných pod plynem elektronika bojovala s nedotáčivostí, což je u auta s pohonem přední nápravy obvyklé. Čistokrevné sportovní auto ale Octavia RS 245 připomíná v rychlých zatáčkách "na srdce". Ty jsme občas bez ubrání plynu projížděli i tempem blížícím se 200 km/h a pneumatiky zůstávaly elasticky přilepené k asfaltu..
Foto: Škoda Auto
Ondřej Běhal
8. 6. 2017 17:56
Aktuálně.cz vyzkoušelo na italském okruhu Vallelunga nedaleko Říma Škodu Octavia RS 245, tedy nejrychlejší Octavii všech dob. Testovali jsme liftback i kombík, manuální i automatické řazení. Podívejte se do galerie na snímky z testování a přečtěte si první dojmy z auta s výkonem až 245 koní.

Podrobnou recenzi modernizované Škody Octavia RS včetně nejsilnější verze RS 245 čtěte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy