Test zimních pneumatik: Pozor na čtyři modely

Radek Pecák Radek Pecák
25. 9. 2014 21:45
Evropské autokluby podrobily nezávislému testu čtrnáct modelů zimních pneumatik.
Zimní pneumatika vyráběná v Indonésii v testu neuspěla. S ní i několik dalších.
Zimní pneumatika vyráběná v Indonésii v testu neuspěla. S ní i několik dalších. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Na čtyři modely zimních pneumatik by si měli dát pozor majitelé aut jako Škoda Octavia, Volkswagen Golf, Ford Focus, Škoda Fabia nebo Renault Clio. Ukázal to test pneumatik, který uskutečnily evropské autokluby.

Testy probíhaly na suchu, mokru, sněhu i ledu. Zkoušely se také hluk, spotřeba a opotřebení.

Kategorie 175/65 R14

Ve čtrnáctipalcové kategorii 175/65 R14, určené například pro Škodu Fabia, Renault Clio nebo Toyotu Yaris, získaly nejlepší hodnocení pneumatiky Continental ContiWinterContact TS850, Dunlop SP Winter Response 2, Michelin Alpin A4 a Firestone Winterhawk 3.

Tabulka s podrobnými výsledky testování.
Tabulka s podrobnými výsledky testování. | Foto: ÚAMK

"Vítězem testu se stal model Continental. Předvedl nejlepší výkon na mokru i na náledí, navíc získal velmi dobré hodnocení ve zkoušce opotřebení. Pneumatikou s nejdelší životností je opět Michelin Alpin A4,“ říká Ondřej Jánoška, redaktor časopisu dTest.

Druhou příčku v této kategorii obsadil model Dunlop SP Winter Response 2. Poradil si nejlépe na sněhu a předvedl druhý nejlepší výkon na mokré vozovce. Je tudíž dobrou volbou pro ty, kdo jezdí ve výše položených oblastech, kde jsou vozovky v průběhu zimy většinou zasněžené nebo mokré po chemickém ošetření. Dunlop měl zároveň nejmenší vliv na spotřebu paliva a také nejkratší brzdnou dráhu.

„Kvůli slabým výsledkům zejména na mokré vozovce naopak nedoporučujeme pneumatiky Cooper WeatherMaster SA2 a Star Performer SPTS AS. Navíc za nejlepší pneumatiku v testu můžete zaplatit jen o sto korun víc, proto by nešlo o dobrou úsporu,“ říká Jánoška.

Kategorie 195/65 R15

I mezi patnáctipalcovými pneumatikami o rozměru 195/65, které se hodí například pro vozy Škoda Octavia, Volkswagen Golf nebo Ford Focus, měla opět nejlepší čtveřice modelů vyrovnané výsledky. Jde o Continental ContiWinterContact TS850, Bridgestone Blizzak LM 001, Dunlop SP Winter Sport 4D a Semperit Speed-Grip 2.

Celkové prvenství patří opět Continentalu. Dosáhl nejlepších výsledků při jízdě na náledí a druhého nejlepšího na ostatních površích, tedy na mokré a suché vozovce i na sněhu. Zároveň je to pneumatika s nejmenším vlivem na spotřebu pohonných hmot a s nejdelší životností. Na mokré vozovce pak byly nejlepší pneumatiky Bridgestone.

Vůbec nejhoršími pneumatikami v testu jsou patnáctipalcové modely Achilles Winter 101 a Infinity Winter Hero INF 049. Propadly při zkouškách na mokrém povrchu, a skončily tak s nedostatečným hodnocením. Pneumatikám Infinity nepomohl ani jeden z nejlepších výkonů na sněhu a dobré výsledky na náledí.

 

Právě se děje

Další zprávy