Mohli byste se stát taxikářem v Praze? Podmínkou je test z místopisu, zkuste si ho

Eva Srpová jkr Eva Srpová, jkr
29. 5. 2019 6:04
Pokud chcete v Praze provozovat taxislužbu, nestačí si jen zažádat o průkaz taxikáře, musíte také absolvovat zkoušky s testem z právních předpisů a také testem z místopisu. Ve Sněmovně aktuálně leží novela silničního zákona, která by měla tyto zkoušky zrušit. Testy z místopisu totiž vůbec nejsou jednoduché a otázky mohou potrápit i rodilé Pražany. O změny při získávání koncese se bude chtít zasadit nově vznikající Asociace řidičů alternativních taxislužeb.

Tradiční Asociace koncesionářů v taxislužbě argumentuje, že provozovatel taxi by měl znát město, ve kterém nabízí své přepravní služby, a s tímto názorem se nedá než souhlasit. Určitě nestačí jen vědět, kde se nachází důležité turistické body a spoléhat se jen na mobilní navigace s on-line daty. Přesto některé otázky mohou v dnešní době působit skoro nadbytečně.

Zdaleka ne všechny odpovědi na test najde žadatel v atlasu, adresy jednotlivých objektů musí umět nazpaměť, a navíc se musí vejít do časového limitu. Chyb může udělat maximálně šest v každém okruhu zvlášť.

 

Právě se děje

Další zprávy