SPZ na přání i video z technické poslanci o rok odložili

ČTK ČTK
1. 10. 2014 12:47
Obě novinky mají začít platit až od roku 2016. Registrační značka podle přání na jedno auto vyjde na deset tisíc korun.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Radek Pecák

Praha - Sněmovna schválila roční odklad zavedení automobilových registračních značek na přání. Místo od příštího roku si tak majitelé aut budou moci vybrat kombinaci čísel a písmen podle svého přání až od roku 2016.

Spolu s tím poslanci schválili i roční odklad povinného pořizování obrazového záznamu aut při technické kontrole na stanicích technické kontroly. Příslušnou novelu zákona nyní dostane k projednání Senát.

Ministerstvo dopravy podle ministra Antonína Prachaře (ANO) při přípravě zjistilo, že spuštění obou novinek od příštího roku je spojeno s velkým rizikem problémů při jejich technickém a organizačním zabezpečení. Také výroba značek na přání by prý byla nákladnější. Proto navrhlo odklad.

Podle zákona schváleného loni nebudou smět registrační značky na přání obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna taková tabulka by měla stát 5000 korun, takže dvě značky na auto vyjdou na 10 000 korun.

Pořizování obrazového záznamu z STK má podle ministerstva zabránit podvodům s technickými kontrolami, kdy oprávnění k provozu dostanou i vozidla, která na kontrolách fyzicky nebyla.

Značky budou patřit lidem, ne státu

Ministerstvo dopravy chystá do budoucna změnu v registračních značkách tak, aby značky už byly vlastnictvím motoristů. Stát pouze určí, jak má značka vypadat, a občan si ji poté koupí u soukromého výrobce. Nyní podle jeho slov stát ročně vynakládá 280 a 300 milionů korun za vlastnictví hliníkového plechu.

Ministerstvo vypsalo v červenci soutěž na výrobce registračních značek. Dosavadním výlučným výrobcem státních poznávacích značek byla 13 let brněnská společnost Hicon. Od vypsání výběrového řízení na nového dodavatele si úřad slibuje úsporu peněz aspoň v období do roku 2016, než bude zaveden nový model se soukromým vlastnictvím značek.

 

Právě se děje

Další zprávy