Špatná zpráva pro řidiče. Parkoviště P+R v Praze se nezvětší

ČTK ČTK
13. 7. 2015 10:11
Parkoviště na okrajích města, které slouží zejména lidem dojíždějícím do Prahy za prací, jsou trvale přeplněná.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Praze letos nepřibude ani jedno nové stání na P+R parkovištích. Příští rok se začnou stavět další místa na záchytném parkovišti na Černém Mostě. Uvedla to mluvčí pražské Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Parkoviště na okrajích města, která slouží zejména lidem dojíždějícím do Prahy za prací, jsou trvale přeplněná. Dlouhodobě se mluví o tom, že kapacita není dostatečná.

"Ostatní projekty jsou ve fázi EIA, studií nebo investičních záměrů," uvedla mluvčí. Kolik parkovacích míst by tak v budoucnu mělo v metropoli přibýt, nedokázala říct.

Podle údajů z EIA by další hlídané parkoviště s více než tisícovkou míst mohlo vzniknout na Chodově. Naopak z plánu postavit P+R na Smíchově sešlo. V posledních měsících se diskutuje zejména o chybějících parkovacích kapacitách u nově zprovozněných stanic metra A.

Technická správa komunikací podle výroční zprávy spravuje 16 záchytných parkovišť s celkovou kapacitou přes 3000 stání. Nejvytíženější parkoviště jsou na metru C, třeba na Chodově nebo v Letňanech. Parkoviště jsou primárně určena pro mimopražské řidiče, kteří zde zanechají svůj automobil a dále do centra Prahy jedou MHD.

Cena za stání na parkovištích P+R zapojených do systému MHD činí 20 korun. Podle údajů Technické správy komunikací jsou parkoviště z hlediska nákladů na provoz pro město dlouhodobě ztrátová. Z ekonomické bilance vyplývá, že Praha vloni na správě stání prodělala přes 14 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy