Doprava v Evropě zažila pekelnou sobotu. Nejdelší kolona v Chorvatsku měla 30 kilometrů

Roman Šitner
Aktualizováno 30. 7. 2016 20:40
Důvodem jsou začínající školní prázdniny v Bavorsku. Velmi silný provoz ucpával silnice ve Slovinsku i Chorvatsku. Patnáctikilometrová kolona byla během dne i kousek za Prahou. Motoristé, kteří tento víkend cestovali k Jaderskému moři či od něj, si tak užili své.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Páteční začátek letních prázdnin v německé spolkové zemi Bavorsko s sebou podle očekávání přinesl největší dopravní komplikace roku.

Před posledním červencovým víkendem varovaly prakticky všechny země důležité pro letní cestování Čechů: Německo, Rakousko, Slovinsko i Chorvatsko. Situaci ke všemu komplikují opravy silnic, festivaly či návštěva ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku.

"Tento víkend očekáváme nejhorší dopravní situaci v době letních prázdnin směrem do Chorvatska a Itálie. Rozhodně nedoporučujeme turistům cestovat směrem na jih v pátek odpoledne a v sobotu během celého dne," upozorňoval Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu.

Během pátku se zdálo, že o mimořádný víkend nejde a doprava ještě byla relativně klidná. Na trase k Jadranu byly problémem menší kolony na D1 a odpolední špička ve Vídni. Pomalý provoz jsme zaznamenali i před slovinsko-chorvatskými hranicemi, kde se buduje nová dálnice a stávající silnice je zúžená a s omezenou rychlostí.

Přes noc se ale situace výrazně zhoršila s tím, jak k místu dorazili dovolenkáři. Pomalu jedoucí několikakilometrová kolona se táhne od chorvatských hranici až za město Ptuj a situace se každou hodinu postupně zhoršuje. Řidiči jedoucí po dálnici museli počítat se zdržením zhruba hodinu a půl. Naopak ti, kteří si dálniční známku za 15 eur nekoupili, se největší komplikaci vyhnuli a v kolonách ztráceli méně času.

Průjezd po D1 i stavebními pracemi v Rakousku byl v sobotu ráno bez větších potíží. Od nočních hodin se ale vytvářely kolony před chorvatskými mýtnými branami hlavně u těch ve směru od moře. U Záhřebu byla ve směru k moři brzy ráno  šest kilometrů dlouhá fronta, ve směru od moře měřila až devět kilometrů. Doporučujeme platbu kartou, bezobslužné brány jsou na průjezd rychlejší. Správce dálnice se snaží situaci řešit a otevřené jsou všechny brány a maximálně usnadněn průjezd. Špatná situace byla i na mýtnici ve směru z Maďarska, kde byla v deset hodin ráno šestikilometrová kolona. Řidiči se pravděpodobně ve větší míře snažili vyhnout slovinskému Ptuji. Cestu lze ale urychlit sjetím na výjezdu před mýtnici nebo průjezdem přes Záhřeb.

Němečtí dovolenkáři komplikují provoz například na trase přes České Budějovice a Linec. Vlna bavorských aut vytváří kolony jak před omezeními kvůli stavebním pracem, tak u mýtných bran před placenými tunely. Turci žijící v Německu také ve velkém počtu zamířili směrem na Turecko. Na trase ze západu do svých zemí jedou i Rumuni a Bulhaři. Silný provoz a zácpy jsou tak na řadě míst na trase z Německa přes Vídeň a Budapešť dál na Balkán.

V Chorvatsku byly problémy prakticky na všech silnicích. Na dálnici A1 směrem do Dalmácie byl velmi hustý provoz a vytvářeli se kolony.  Největší problém byl před tunelem Sveti Rok. Ve tři hodiny odpoledne tam řidiči čekali ve 30 kilometrů dlouhém kolasu. Navíc na velké části dálnice nešlo jet rychleji než s provozem a docházelo prakticky k souběžné jízdě obou pruhů.

V sobotu večer je již situace klidnější a v Chorvatsku jsou komplikace hlavně na výjezdu ze země s tím, jak k hranicím i mýtnicím dojíždí ti, kteří se budou domů vracet přes noc.

Ti, kteří vyrazili od moře již ráno nyní stojí v kolonách i v Česku. Například ve zúžení u Vyškova podle redaktora Aktuálně.cz stojí v koloně stovky rodin z této části Česka a z Polska, které se zjevně vrací právě od moře.  

Doprava v Česku během dne kolabovala. Opravy poblíž Benešova prakticky ucpali cestu na České Budějovice. Několik nehod na dálnici D1 a řada omezení vytvořila přes den hned nělik mnohakilometrových kolapsů. Nejdelší měřil patnáct kilometrů. 

Dopravu komplikuje návštěva Vladimira Putina ve Slovinsku, kvůli které se budou zavírají  jak části tamních dálnic tak tunel Karavanky do Rakouska. Touto cestou sice Češi obvykle necestují, omezení by ale mohla část Němců přesunout východněji na trasy mezi Českem a Jadranem.


 

Právě se děje

Další zprávy