Kodiaq je nejdražší model Škodovky, přesto stojí méně než Superb se srovnatelnou výbavou

Radek Pecák Radek Pecák
29. 9. 2016 7:57
Za největší "kus" auta, který Škoda začne od února nabízet ve svých dealerstvích, zákazníci zaplatí nejméně 677 900 Kč. Tuto cenovku představitelé značky odtajnili na tiskové konferenci během prvního tiskového dne pařížského autosalonu. Právě zde má vůz svoji veřejnou premiéru.
Kodiaq bude největší z řady nových SUV, které chystá automobilka z Mladé Boleslavi.
Kodiaq bude největší z řady nových SUV, které chystá automobilka z Mladé Boleslavi. | Foto: Radek Pecák

Kompletní ceník automobilu Kodiaq sice automobilka s okřídleným šípem ve znaku zveřejní až v říjnu, kdy také dealeři začnou přijímat objednávky, na autosalonu v Paříži ale zveřejnila ceny nejlevnějších verzí. První zákazníci dostanou auta v únoru příštího roku.

Za 677 900 Kč zákazník získá Škodu Kodiaq s benzinovým motorem 1,4 TSI. Stejná cenovka přitom bude jak u verze s pohonem předních kol a automatickou převodovkou, tak u varianty 4x4, ovšem s manuálním řazením.

Kodiaq bude patřit k cenově nejdostupnějším SUV střední třídy na českém trhu. Z podobně velkých vozů s pohonem všech kol je levnější pouze Honda CR-V, aktuálně nejprodávanější auto kategorie. Podívejte se na přehled všech SUV střední třídy s pohonem všech kol do 700 tisíc korun.

Kodiaq bude sice nejdražší Škodovkou, protože ostatní modely začínají s cenou níže, model Superb se stejným motorem a pohonem všech kol ale stojí po nedávném zdražení o osmnáct tisíc víc. Přitom se očekávalo, že ve srovnatelných provedeních bude dražší Kodiaq.

Základní výbava Škody Kodiaq obsahuje například sedm airbagů, dvouzónovou automatickou klimatizaci, sedmnáctipalcová kola z lehkých slitin a střešní nosič. Rovněž multimediální systém s dotykovým displejem o úhlopříčce šest a půl palce.

Kodiaq nabídne největší zavazadlový prostor ze všech modelů Škody. V pětimístné verzi dosáhne objemu 720 litrů. Zadní sedačky přitom lze podélně posouvat.

4,7 metru dlouhý automobil bude schopen převážet až sedm lidí. Dvě sedačky ve třetí řadě jsou ovšem za příplatek.

Ve voze se objeví řada technologií a prvků, které zatím žádný jiný model značky nenabízí. Například tlačítka pro přímé spojení se servisem, asistentkou na telefonu nebo záchranáři, dále čtyři zabudované kamery pro zobrazení kompletního okolí vozu při manévrování v těsných prostorách, nebo asistenční systém pro couvání s přívěsem.

Jedna z variant nabízených předních světlometů bude obsahovat pouze LED diody, novinkou ve výbavě je rovněž vyhřívaný volant.

Pracovníci škodováckého vývojového centra přišli také s některými novými řešeními, která se ve škodovkách označují jako prvky "simply clever". Například z opěrek hlavy na zadních sedadlech lze vyklopit bočnice. Ty potom udrží hlavu spícího pasažéra ve stabilní poloze.

Škoda Kodiaq se bude vyrábět v závodě Škody ve východočeských Kvasinách. Ještě v příštím roce započne montáž rovněž v Číně, pro kterou se chystá také atraktivní karosářská verze se zádí ve tvaru kupé.

 

Právě se děje

Další zprávy