Škoda odtajnila jméno nového modelu. SUV Kodiaq má být silné jako medvěd z Aljašky

Radek Pecák Radek Pecák
6. 5. 2016 6:44
Písmeno Q na konci jména připravovaného vozu má být podle tiskové zprávy automobilky Škoda poctou jazyku domorodého kmene Alutiiqů, který obývá jižní pobřeží poloostrova Aljaška.
Nové SUV bude skutečně velký vůz.
Nové SUV bude skutečně velký vůz. | Foto: Škoda Auto

Finální podobu chystaného velkého SUV, které přijde na trh na počátku příštího roku, zatím automobilka Škoda nadále tají. Plachta má být stržena až na zářijovém autosalonu v Paříži. V tiskové zprávě však nyní automobilka potvrdila, že spekulace o jméně Kodiaq, které bude novinka vozit na zádi, byly oprávněné.

Název automobilu je odvozen od poddruhu medvěda kodiak, jehož 3000 jedinců žije na jižním pobřeží amerického poloostrova Aljaška. Nová škodovka prý má být právě tak silná jako toto zvíře, které dorůstá až do třímetrové délky a čtyřmetrákové hmotnosti.

Písmenko Q, které je na konci, je podle Škody poctou domorodého kmene Alutiiqů, kteří právě Q používají ve jménech zvířat. Konkrétně kodiaka nazývají souslovím Taq uka´aq.

Foto: Škoda Auto

Svoji roli však při rozhodování o konečné podobě psané formy názvu určitě hrál fakt, že jméno Kodiak má zaregistrována řada firem. Mimo jiné toto označení nesl jeden z pickupů značky Chevrolet a vozidlo Kodiak, konkrétně terénní čtyřkolku, vyrábí japonská Yamaha. Kromě toho existuje například také kolt Kodiak.

Nový vůz Škodovky bude mít řadu technických řešení shodných s aktuální generací vozu Superb. Na délku bude měřit 470 centimetrů a pojme až sedm cestujících. Šířka auta dosahuje 1,91 metru a výška 1,68 metru. V případě pouze pětimístné konfigurace interiéru dosáhne objem jeho kufru nejvyšší hodnoty ze všech dosud nabízených modelů mladoboleslavské značky. 680 litrů je o dvacet více, než kolik nabízí Superb.

Mezi ostatními modely značky bude mít Kodiaq svébytný design. Například díky dvěma párům světlometů na přídi umístěných pod sebou. Základní linie budou shodné se studií Vision S, kterou Škoda ukázala v březnu na autosalonu v Ženevě.

Kromě klasických zážehových a vznětových motorů se postupně pod kapotou tohoto SUV objeví rovněž hybridní pohon.

Produkce automobilu bude ve druhém pololetí letošního roku zahájena ve škodováckém závodě Kvasiny. Prodej pak odstartuje na počátku roku 2017. 

Krátce poté má následovat zahájení montáže a prodeje na nejdůležitějším trhu, což je Čína. V této zemi bude s velkou pravděpodobností nabízena i další karosářská varianta Kodiaqu. Mělo by to být kupé-SUV ve stylu například BMW X6.

 

Právě se děje

Další zprávy