Škoda má novou vlajkovou loď. Kodiaq GT ale v Česku nekoupíte

Škoda Kodiaq GT je o sedm centimetrů kratší než výchozí klasický Kodiaq.
Foto: Škoda Auto
Martin Přibyl Martin Přibyl
17. 10. 2018 14:45
Škoda Kodiaq GT je variací na BMW X6, prvním "SUV-kupé" značky a čtvrtým pseudoterénním vozem, který automobilka v Číně nabízí. Kromě Kodiaqu GT tam zákazníci mohou koupit i klasický Kodiaq, Karoq a malý Kamiq, jenž je rovněž vyhrazen pouze pro největší asijský trh.

Na úspěchu BMW X6 už se nechtějí vézt jen prémiové automobilky jako například Mercedes nebo Audi. Renault na moskevském autosalonu koncem srpna představil podobně laděný model Arkana a stranou nezůstává ani Škoda. Stejně jako Arkana se ale její Kodiaq GT zatím nedostane do Evropy.

Sportovněji laděná verze Kodiaqu se má veřejnosti představit na autosalonu v čínském Kuang-čou, který se koná od 16. do 25. listopadu. Právě pro Čínu, která je pro Škodu nejdůležitějším trhem, je totiž auto určené. 

Tomu odpovídá i nabídka motorů, která zahrnuje jen dvojici zážehových dvoulitrů o výkonu 137 nebo 162 kilowattů, diesely se totiž v Číně neprodávají. A také podpora unikátních technologií, které v Evropě nenajdete - obrazovku telefonu můžete na displej palubního systému přenést pomocí systémů Apple CarPlay a Baidu's Carlife. V Evropě by tím druhým byl Android Auto.

Samozřejmostí je bohatá výbava, zahrnující LED světlomety, adaptivní tempomat nebo sledování mrtvého úhlu.

Splývavá záď pak nese kromě výrazného černého difuzoru i nový designový prvek, který bude nově typický pro všechny škodovky: uprostřed pátých dveří umístěný velký nápis Škoda. Stejný bude i na zádi chystaného nástupce Rapidu, modelu Scala.

Kodiaq GT na čínském trhu doplní trojici Kodiaq, Karoq a Kamiq. Stane se tak čtvrtým SUV, které Škoda v Číně nabízí. Mimochodem: i malý Kamiq je specifickým modelem určeným jen pro asijskou velmoc. Takovým automobilovým endemitem, chcete-li použít biologický termín.

Automobilka však plánuje rozšiřování nabídky SUV také v Evropě. Místo Kamiqu by na starém kontinentě měl příští rok zaujmout malý crossover vycházející ze studie Vision X.

Přehled všech modelů značky Škoda nabízených na českém trhu naleznete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy