Škoda Citigo na zemní plyn bude odměnou ekologům

Tomáš Rybecký
24. 10. 2012 9:42
Vítězové českých ekologických Oskarů budou jezdit vozy Škoda Citigo CNG Green tec
Foto: Aktuálně.cz

Ocenění Energy Globe Awards patří mezi nejvýznamnější v oblasti ochrany životního prostředí. V současné době se udělují ve více než 100 zemích světa. Cena vznikla v roce 1999 díky rakouské iniciativě. Vyznamenávány jsou projekty, jejichž existence přispívá k ochraně životního prostředí. V České republice jsou ceny udělovány od roku 2009 prostřednictvím energetické společnosti E.ON s generálním partnerem Škoda Auto.

Vítězem české ceny E.ON Energy Globe Award se stal Bohumil Lhota. Oceněn byl jeho dům šetrný k životnímu prostředí, přihlášený v kategorii Kutil. Dům je unikátní tím, že stojí uprostřed kruhového bazénu a jeho místnosti lze natáčet do jednotlivých světových stran. Navíc je možné jej schovat až dva metry pod zem. Pan Lhota bude jako vítěz národního kola českým zástupcem ve finále Energy Globe Award v New Yorku.

Předání hlavní ceny celkovému vítězi bylo součástí generálního partnerství značky Škoda. Bohumil Lhota převzal z rukou člena představenstva Škoda Auto Michaela Oeljeklause vůz Škoda Citigo CNG Green tec. Pro tento vůz poháněný zemním plynem to zároveň byla premiéra. Vůz dosahuje emisí 79 g CO2/km díky pohonu na zemní plyn a technologii Škoda Green tec. Městský vůz s motorem o výkonu 68 koní spotřebuje pouze 2,9 kg zemního plynu na 100 km. Dojezd vozu činí 550 km. Na český trh bude Škoda Citigo CNG Green tec uvedena pravděpodobně na konci roku 2012.

 

Právě se děje

Další zprávy