Seat nabídne vlastní SUV. Začne se vyrábět v Česku?

Radek Pecák Radek Pecák
26. 3. 2014 16:28
V roce 2016 začne španělská automobilka Seat prodávat svůj první vůz z kategorie SUV. O mistu výroby zatím nerozhodla.
Foto: Aktuálně.cz

Martorell - V roce 2016 začne španělská automobilka Seat prodávat svůj první vůz z kategorie SUV. O rozhodnutí dnes informoval předseda představenstva automobilky Jürgen Stackmann na tiskové konferenci při prezentaci hospodářských výsledků za loňský rok.

Seat je totiž již řadu let ve ztrátě. „Toto SUV je důležitým pilířem budoucí strategie naší společnosti a významným krokem na cestě k trvale udržitelné ziskovosti," věří Stackmann.

Další šance pro Kvasiny

Společnost zatím nezveřejnila, kde se nový vůz bude vyrábět. Kromě hlavního závodu Seatu v Martorellu u Barcelony je totiž stále ve hře také závod Škoda Auto ve východočeských Kvasinách.

Koncept IBX, z něhož má vzniknout SUV střední velikosti, představil Seat již před několika lety
Koncept IBX, z něhož má vzniknout SUV střední velikosti, představil Seat již před několika lety | Foto: Aktuálně.cz

Mírným favoritem je podle odborníků Česko. “Už jen kvůli nákladům na pracovní sílu. Ty jsou v Česku stale jen poloviční ve srovnání se Španělskem,” sdělil online deníku Aktuálně.cz zdroj, který si nepřál být jmenován, protože není oprávněn poskytovat informace médiím

Rozhodnutí o místě výroby by mělo podle odborníků padnout v řádu několika příštích týdnů, aby se stihla připravit výroba u dodavatelů dílů a upravit budoucí výrobní linka.

Seat byl poslední mezi automobilkami s produkcí běžných vozů v koncernu Volkswagen, která tento typ vozu nenabízela. Segment SUV přitom v Evropě v posledních pěti letech narostl o 40 procent a očekává se další růst.

“Auto určitě budeme prodávat i v České republice. Předpokládáme, že dále posílí naši pozici,” říká marketingový ředitel Seat ČR Filip Stoulil.

Představitelé Seatu ujišťují, že automobil bude originální španělský. “Design i technický obsah vozu se vyvíjí v Technickém středisku Seat, kde pracuje 900 inženýrů,” sdělil Stackmann.

 

Právě se děje

Další zprávy