Rychlostní rekord by mohl padnout po 20 letech. Tryskové auto se v Africe pokusí o 1600 km/h

Jan Markovič Jan Markovič
12. 7. 2016 13:38
Už několik let probíhá vývoj auta, které by se mělo nejen pokusit překonat dvacet let starý rychlostní rekord, ale stanovit nový a snadno zapamatovatelný. Chce uhánět rychlostí 1000 mil za hodinu, tedy 1600 km/h. Za jeho volant přitom usedne pilot, který si zapsal i původní rekord. Tým vývojářů tryskového auta Bloodhound SSC nyní oznámil, že pokus o rekord proběhne už příští rok.
Stroj s délkou téměř 13 metrů a hmotností 7,5 tuny se jmenuje Bloodhound SSC a využívá soustavu motorů.
Stroj s délkou téměř 13 metrů a hmotností 7,5 tuny se jmenuje Bloodhound SSC a využívá soustavu motorů. | Foto: http://www.bloodhoundssc.com/

Pozemní rychlostní rekord se nepodařilo překonat už poměrně dlouho. Aktuálně ho stále drží pilot Andy Green, který si ho v říjnu roku 1997 zapsal s tryskovým vozem ThrustSSC. Uháněl tehdy americkou pouští rychlostí 1228 km/h. Překonal tedy také rychlost zvuku.

Teď se do kokpitu tryskového auta vrátí po dvaceti letech a pokusí se nejen překonat svůj vlastní rekord, ale uhánět rychlostí 1000 mil za hodinu, tedy něco málo přes 1600 km/h.

Pro tento účel už několik let tým leteckých a automobilových inženýrů vyvíjí nový speciál. Stroj s délkou téměř 13 metrů a hmotností 7,5 tuny se jmenuje Bloodhound SSC a využívá soustavu motorů - benzinový osmiválec Jaguar a tryskovou jednotku Rolls-Royce ze stíhacího letounu Eurofighter. K dispozici je i další raketový pohon od společnosti Nammo. Celkový výkon stroje je 135 tisíc koní.

Zástupci projektu nyní oznámili, že k pokusu o rekord dojde v říjnu 2017. Auto ale nepojede v USA, místo toho se tým vydá na pláň Hakskeepan na severu Jihoafrické republiky. Green má v plánu nejprve překonat vlastní rekord, musí tedy jet rychleji než 1228 km/h ve dvou jízdách za sebou během jedné hodiny. O 1000 mil za hodinu se pokusí o něco později.

 

Právě se děje

Další zprávy