Ruský AvtoVAZ kvůli problémům v zásobování přerušil výrobu

ČTK ČTK
Aktualizováno 22. 6. 2015 20:13
Ruský automobilový průmysl se potýká se slábnoucí ruskou ekonomikou, kterou zasáhl propad světových cen ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli Ukrajině.
Lada Samara kabriolet, ilustrační foto.
Lada Samara kabriolet, ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Moskva - Největší ruský výrobce automobilů AvtoVAZ dnes přerušil výrobu. Důvodem jsou problémy v zásobování, sdělil agentuře Reuters mluvčí automobilky. AvtoVAZ vyrábí auta Lada, kvůli slabému rublu musela firma letos několikrát zvýšit jejich cenu.

"AvtoVAZ dnes zastavil montážní linky kvůli komplikacím s dodávkami součástek," řekl mluvčí. Automobilka prý "intenzivně" jedná s dodavateli, aby mohla výrobu rychle obnovit.

Ruský automobilový průmysl se potýká se slábnoucí ruskou ekonomikou, kterou zasáhl propad světových cen ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli Ukrajině. Očekává se, že automobilový trh v Rusku se vrátí k růstu nejdříve příští rok. Moskva v březnu oznámila, že poskytne deset miliard rublů na podporu výrobců aut.

Problémy se nevyhnuly ani AvtoVAZu. Automobilka loni vykázala čistou ztrátu 25 miliard rublů a podobně jako jiné automobilky přikročila ke zvyšování cen.

 

Právě se děje

Další zprávy