Půjčujete si auto v zahraničí? Pozor na pojištění i malé písmo na konci smlouvy

Martin Přibyl Martin Přibyl
8. 7. 2019 6:02
Odcestovat na dovolenou letadlem neznamená vzdát se na místě pohodlí cestování osobním autem. V půjčovnách aut dokážou dnes turistům splnit téměř jakékoli přání. K dispozici jsou malá auta pro šetřivé, kabriolety pro ty, kteří si chtějí užívat, i minivany pro táty od rodin. Na co si ale v půjčovně dát pozor? Připravili jsme pro vás přehled.
Foto: istock

1. Celosvětový řetězec nemusí být žádná jistota

Řada článků vám doporučí auto půjčit u velkých molochů jako Sixt, Hertz nebo třeba Europcar. Nabízejí určitou jistotu danou jejich rozsáhlou strukturou a finanční silou. Ano, nepotkáte se u nich se starými, obouchanými auty, vůz budete moci za příplatek vrátit v jiné pobočce, než jste si ho vyzvedli, ale většinou za to také zaplatíte navíc. A jejich podmínky také nemusí být nijak extrémně výhodné.

Podívat se po malých lokálních firmičkách, které sice nemají plná parkoviště nových aut u letiště, ale svou práci dělají dobře, se může vyplatit právě s ohledem na podmínky, které mohou být často výhodnější. O ceně nemluvě. Vždy si však důkladně prostudujte smlouvu a pojistné podmínky. Obojí by vždy mělo být minimálně v angličtině. Doporučujeme také projít cestovatelská fóra, jako je třeba TripAdvisor. Diskutující však raději prověřte, jestli na celém webu nemají jen jeden jediný příspěvek, případně jestli ve všech nezaznívá jen chvála jedné firmy. Placená hodnocení nemusí být výjimkou.

 

Právě se děje

Další zprávy