Prodej elektromobilů vzrostl o polovinu, v Česku paběrkují

Radek Pecák Radek Pecák
23. 2. 2015 10:44
Nejvíce elektromobilů se prodalo v Norsku, Velké Británii, Německu, Nizozemí a ve Francii, kde první registrace vždy přesáhly 10 tisíc kusů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - O polovinu loni v Evropě stouply prodeje nových elektromobilů. Bezmála sto tisíc jich bylo v uplynulém roce zaregistrováno v zemích Evropské unie a EFTA (Island, Lichtenštejnské, Norsko a Švýcarsko). Vyplývá to z údajů evropského sdružení výrobců automobilů ACEA o prvních registracích nových osobních automobilů.

Přesný počet zaregistrovaných vozů umožňujících jízdu na elektřinu za loňský rok je 97 791 kusů. Oproti roku 2013 je to přesně o 50,28 procenta více. 

Z uvedeného celkového počtu tvoří téměř 60 procent (58 244 kusů) „čisté" elektromobily, zbytek (39 547 kusů) připadá na „ostatní“ osobní automobily s elektrickým pohonem, což jsou různé typy hybridních vozů.

Nejvíce elektromobilů se prodalo v Norsku, Velké Británii, Německu, Nizozemí a ve Francii, kde první registrace vždy přesáhly 10 tisíc kusů.

V Norsku měl elektrický pohon každý sedmý prodaný nový automobil, v ostatních zemích je však podíl těchto vozů na celkovém objemu trhu s novými auty podstatně nižší. Obvykle se pohybuje v řádu od několika procent až po několik desetin. To je i případ České republiky, která má podíl pouhé tři desetiny procenta. Evropský průměr je přitom 0,76 procenta.

V pásu podprůměru je Česko také při přepočtu zaregistrovaných elektromobilů na milion obyvatel. Český výsledek je 55 elektromobilů, evropský průměr je 194 kusů. Na špičce žebříčku je opět Norsko.

 

Právě se děje

Další zprávy