Škoda míří k rekordu, letos může prodat přes milion aut

Radek Pecák Radek Pecák
8. 9. 2014 14:55
Za samotný srpen hlásí automobilka historicky nejlepší výsledek v celé 119leté historii.
Poptávka po voze rapid v srpnu rapidně vzrostla.
Poptávka po voze rapid v srpnu rapidně vzrostla. | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav – Historicky nejlepší výsledek v celé své 119leté historii zaznamenala letos v srpnu společnost Škoda Auto. Po celém světě prodala 73 200 vozů.

Současně má mladoboleslavská automobilka historicky nejlepší prodeje během prvních osmi měsíců roku. Je velice pravděpodobné, že rekordem skončí i celý letošní rok, a poprvé tak padne hranice milionu prodaných aut s logem Škoda. "Objednávky pro nadcházející období se vyvíjejí příznivě," říká mluvčí Tomáš Kubík, možný celoroční úspěch ale nechce komentovat.

V samotném srpnu stouply prodeje oproti stejnému období loňského roku o 14,3 procenta. V západní Evropě rostly o 14,5 procenta, na největším trhu v Číně dokonce o 19,1 procenta. Na domácím českém trhu si vůz značky Škoda v srpnu koupilo 5900 zákazníků, což je meziročně o třetinu více.

Octavia zůstává tahounem, vyskočil rapid

Hlavním tahounem vzestupu značky je dlouhodobě model Octavia. V srpnu si ji ale koupilo 24 800 lidí, což je o 2,4 procenta méně než před rokem. Naopak výrazně roste zájem o rapid – v srpnu zaznamenal 18 800 prodejů – o 128, 9 procenta více než před rokem.

Daří se také vozu Yeti (růst o 44 procent). Naopak pokles zájmu pocítily superb (-3,2 %), roomster (-13,7 %), citigo (-15,2 %) a fabia (-15,9 %). U fabie lze ale brzy očekávat obrat, protože již za necelý měsíc bude mít v Paříži premiéru nová generace tohoto vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy