Prodej aut v EU v dubnu dále rostl. Tempo je už ale nižší

ČTK ČTK
16. 5. 2014 9:14
Automobilka Škoda zaznamenala růst prodejů v zemích Unie o více než 20 procent.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brusel - Prodej nových osobních automobilů v Evropské unii se v dubnu meziročně zvýšil o 4,6 procenta na 1,1 milionu vozů. Oznámilo to dnes Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Automobilový trh EU tak stoupl již osmý měsíc za sebou, tempo růstu nicméně výrazně zpomalilo z březnových 10,6 procenta.

V Německu, které je největším automobilovým trhem v Evropě, prodej v dubnu klesl o 3,6 procenta, zatímco všechny ostatní významné trhy vykázaly růst. V období od ledna do dubna se prodej aut v EU meziročně zvýšil o 7,4 procenta na 4,3 milionu vozů, píše ACEA.

Český Svaz dovozců automobilů (SDA) již dříve oznámil, že v České republice prodej za první čtyři měsíce roku vzrostl meziročně o 17 procent na rekordních 60 491 vozů. V samotném dubnu se prodej zvýšil o 16,2 procenta na 17 498 vozů.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto podle údajů ACEA v dubnu v zemích EU zvýšila prodej o téměř 22 procent na 48 234 vozů. Její tržní podíl tak stoupl na 4,4 procenta z 3,8 procenta před rokem.

Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.

V celém loňském roce se ještě prodej aut v EU snížil o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tak už šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy