Auta táhnou. V červenci se prodávala jako ještě nikdy dříve

Radek Pecák Radek Pecák
4. 8. 2015 15:55
Jasnou tuzemskou jedničkou zůstává mladoboleslavská Škoda. Její podíl na trhu se přiblížil k třetině.
Škodě se daří i díky úspěchu Fabie. Tu si v červenci koupilo více lidí než octavii.
Škodě se daří i díky úspěchu Fabie. Tu si v červenci koupilo více lidí než octavii. | Foto: Radek Pecák

Praha - O více než pětinu stoupl v Česku prodej nových osobních automobilů v porovnání s loňským rokem. Týká se to jak samotného července, tak i celkově prvních sedmi měsíců letošního roku. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů o počtech registrací. Červenec byl přitom pro obchodníky s auty absolutně nejlepší měsíc od roku 2004, kdy se počty prodaných vozů v ČR sledují podle současné metodiky.

V červenci se prodalo 21 415 nových automobilů, což je o 21 procent více než loni, kdy se prodalo 17 700 vozů. V celém letošním roce bylo zatím zaregistrováno 134 676 vozidel, což je nárůst o téměř 23 tisíc (20,5 procenta).

Téměř třetinu trhu (32,4 procenta) obsadila se svými modely mladoboleslavská Škoda. Jen samotná Octavia má tržní podíl 10,6 procenta, Fabia 8,2 a Rapid 5,6 procenta. V první desítce má tato značka ještě modely Yeti a Superb. Zajímavé je, že v červenci byla nejžádanějším autem v tuzemsku Škoda Fabia. Octavii tak předhonila po několika letech její nadvlády.

Nejprodávanější desítku v Česku doplňují Volkswagen Golf, Hyundai i30 a ix20 a dále Fordy Fiesta a Focus.

Přehledné aktuální žebříčky nejúspěšnějších modelů najdete zde.

V pořadí značek byl v červenci na druhém místě Hyundai před Volkswagenem, v průběžném žebříčku za prvních sedm měsíců si oba konkurenti pořadí prohodili.

Motoristé v Česku zatím stále zůstávají u klasických typů pohonu. Více než polovina (55 procent) z nově přihlášených vozidel měla motor spalující benzin, 42 procent jezdí na naftu. Přes jedno procento podílu na trhu se dostaly pouze vozy využívající stlačený zemní plyn (CNG). Na elektromobily připadá pouze 0,16 procenta.

Kromě osobních automobilů rostou i prodeje užitkových vozů, v kategorii dodávek meziročně dokonce o 30 procent. Registrace nákladních vozů se oproti stejnému období loňského roku zvýšily o 14 procent.

Naopak stagnuje trh s motocykly, stoupl pouze o 0,4 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy