Pro ženy je auto více než pro muže, ukázal průzkum

Radek Pecák Radek Pecák
17. 3. 2014 14:20
Třetina motoristů přiznává, že je na své auto hrdá, 17 procent považuje dokonce vozidlo za člena rodiny.
43 procent žen si nedovede představit život bez auta
43 procent žen si nedovede představit život bez auta | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

I když jsou automobily jedním z nejvíce frekventovaných témat rozhovorů mezi muži, ve skutečnosti jsou to ženy, které si dokážou hůře představit život bez auta než muži.

Podle průzkumu pojišťovny Generali v pěti zemích střední Evropy si život bez auta neumí představit 35 procent mužů a 43 procent žen. Do průzkumu byli zapojení i čeští řidiči a řidičky.

Jen pět procent lidí si s jistotou myslí, že by se bez automobilu obešli.

Ti, kteří si umí představit, že by se auta vzdali, by tak ve třech čtvrtinách případů učinili z ekonomických důvodů. Zbývající téměř čtvrtinu řidičů by k podobnému kroku vedly ekologické pohnutky.

Třetina řidičů je na své auto vyloženě hrdá a 17 procent motoristů považuje svůj vůz za člena rodiny. Pro 11 procent řidičů je důležité vlastnit auto, které dělá dojem na ostatní.

Lidé nejvíce oceňují svobodu, kterou jim auto dává. Pro 90 procent řidičů je velmi důležitý už samotný pocit vlastnit auto a více než tři čtvrtiny z nich si myslí, že jim auto dává nezávislost.

Více než polovina dotázaných plánuje v nejbližších třech letech koupi auta. Podle průzkumu Generali tak chce učinit 82 procent Poláků, 61 procent Čechů a 60 procent Slováků, ale jen necelá polovina Maďarů a Rakušanů.

V horizontu jednoho roku hodlá nakupovat 15 procent respondentů. Většinou si chtějí pořídit auto použité, o novém voze uvažuje pouze 30 procent z nich.

 

Právě se děje

Další zprávy