Jak spolehlivá jsou auta z Česka? Nejhorší ze škodovek je Octavia, ukazuje žebříček TÜV Report

Jak spolehlivá jsou auta z Česka? Nejhorší ze škodovek je Octavia, ukazuje žebříček TÜV Report
Citroën C1 je v abecedě první z vozů, které vznikají v kolínské továrně TPCA. Žebříček TÜV zahrnuje zatím pouze minulou generaci. V nejmladší kategorii skončil v pětibodové škále mezi nejhoršími vozy, starší kusy jsou na tom lépe. Konkrétně v kategorii čtyř- až pětiletých ojetin je z hlediska procenta výskytu vážných poruch lehce nadprůměrný, a v dalších dvou (6 až 7 a 8 až 9 let) již dokonce chvalitebný. Bez problému jsou u něho vždy díly podvozku, nejstarší kusy mají poruchy světel, u nejmladších je naopak třeba si dát pozor na brzdovou soustavu.
V případě vozu Hyundai i30, který se vyrábí v severomoravských Nošovicích, hodnocení zahrnuje jak zástupce nové generace, tak i té minulé. Nejmladší exempláře jsou z hlediska četnosti poruch v nejhorší kategorii, starší ojetiny se v kategorii čtyř- až pětiletých a šesti- až sedmiletých aut dostaly do pásma lehkého podprůměru. Nejmladší ojeté kusy byly shledány závadovými hlavně z hlediska funkce světel a úniků oleje, čytř- až pětileté vozy trpí problémy se zavěšením kol a funkcí brzd a u těch nejstarších se často vyskytují závady na řízení a součástkách brzdové soustavy.
Malé rodinné MPV Hyundai ix20 je poměrně mladý vůz. Hodnoceno proto bylo pouze v kategorii dvou- až tříletých aut, kde skončilo jako nejlepší z aut vznikajících v Česku na nadprůměrném děleném 45. místě. Žádný ze zásadních dílů není hodnocen v nejhorším stupni na pětibodové škále, nicméně technici na STK zaznamenali poměrně časté úniky oleje a horší funkci brzd.
SUV Hyundai ix35 (nyní se ale již opět jmenuje Tucson) je třetí položkou na seznamu aut vyjíždějících z Nošovic. Četnost poruch vozů ve stáří dva až tři roky je těsně pod průměrem, naopak čtyř- až pětileté exempláře jsou vysoce nadprůměrné. Četnější, a to pouze v kategorii čtyři až pět let, jsou u tohoto vozu jen poruchy pérování.
Foto: Škoda Auto
Radek Pecák Radek Pecák
27. 11. 2015 7:24
Nejspolehlivější automobily vyrábí japonská Toyota. Vyplývá to z letošního žebříčku německé společnosti TÜV, která vyhodnotila miliony technických prohlídek vozů ve stáří od dvou do jedenácti let. Přehled obsahuje i jedenáct automobilů, které vznikají na území České republiky. Online deník Aktuálně.cz se podíval, jak si stojí a jaké poruchy se u nich nejčastěji objevují. V přehledu se ještě neobjevil model Škoda Rapid. Jde totiž o relativně mladý typ a na německé technické kontroly jich ještě nedojel takový počet, který je dostatečný pro zamezení statistických chyb.
 

Právě se děje

Další zprávy