Před sešrotováním vyfotit! Nová povinnost pro vrakoviště

ČTK ČTK
15. 4. 2014 8:42
Provozovatelé vrakovišť musí podle nové vyhlášky, která dnes začíná platit, ke každému autovraku nově pořídit fotodokumentaci.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Provozovatelé vrakovišť budou podle nové vyhlášky, která začíná platit od úterý 15. dubna, muset ke každému autovraku nově pořídit fotodokumentaci. Do čtyř dnů od přijetí vozu k sešrotování musí na ministerstvo životního prostředí poslat tři fotografie, které mají doložit totožnost vozu a jeho přítomnost na vrakovišti. Kromě fotodokumentace se zpřísňují i podmínky pro skladování autovraků.

Povinnost pořizovat fotodokumentaci loni zavedla novela zákona o odpadech. Podle ministerstva vzešla od samotných zpracovatelů, které prý znepokojoval stav přijímaných autovraků do některých zpracovatelských zařízení. Dostávaly se k nim často vypálené nebo částečně rozebrané. To je podle ministerstva důkaz toho, že s nebezpečným odpadem už nakládala neoprávněná osoba.

"Zároveň lze důslednou fotodokumentací předejít fiktivní likvidaci autovraků za účelem pouhého odhlášení vozidla z Centrálního registru vozidel, přičemž by s tímto vozidlem mohlo být dále nelegálně nakládáno," řekla Dominika Pospíšilová z tiskového odboru ministerstva. Fotky budou muset být tři, a to identifikačního čísla, celého automobilu a jeho interiéru.

Pokud je provozovatel zapojen do programu Státního fondu životního prostředí, může získat pětisetkorunovou dotaci za zpracovaný autovrak. Podle ministerstva bylo v letech 2011 a 2012 do programu zařazeno celkem 216 společností, jež dostaly dotaci na téměř 170 tisíc autovraků.

Za roky 2011 a 2012 se v České republice zpracovalo přes 250 tisíc vyřazených vozidel. Povinnost a náležitosti fotodokumentace k vrakům začnou platit až od 1. října a budou součástí podmínek k vyplacení dotace. Kontroly bude, tak jako doposud, provádět Česká inspekce životního prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy