Pokuta za opomenutí blinkru 60 tisíc korun. Projděte si změny v evropských dopravních předpisech

Radek Pecák Radek Pecák
4. 1. 2016 10:42
Zejména vyšší pokuty čekají v novém roce v souvislosti se změnami dopravních předpisů na řidiče v řadě evropských zemí. Vyplývá to z přehledu, který vypracoval tuzemský automotoklub ÚAMK. Kromě toho se například na Slovensku místo klasického nalepovacího kupónu zavádí elektronická dálniční známka a ve Francii platí nařízení vozit jako součást povinné výbavy motocyklu také reflexní vestu a trojúhelník. Uvádíme příklad těch nejdůležitějších změn.
Za způsobení smrtelné dopravní nehody nyní v Rakousku hrozí dvouleté vězení..
Za způsobení smrtelné dopravní nehody nyní v Rakousku hrozí dvouleté vězení.. | Foto: Reuters

Řada novinek v dopravních předpisech čeká v roce 2016 na motoristy v evropských zemích. Mnohé z nich mohou tuzemské řidiče překvapit i v zemích, které mají společnou hranici s Českou republikou.

Rakousko

Rakušané nově zavádějí vyšší pokuty pro neukázněné řidiče. Zřejmě nejvíce tuzemské motoristy překvapí výše pokuty za nedání znamenání o změně směru jízdy. Pokud na to zapomenete, třeba při přejíždění autem z pruhu do pruhu na dálnici, tak vám policie může udělit postih až do výše 2180 eur (při aktuálním kurzu koruny vůči euru téměř 59 000 Kč).

Vyšší jsou také pokuty za telefonování za volantem (nově 50 eur na místě a 72 ve správním řízení). Stejná taxa bude vyměřena za ohrožení chodce na přechodu nebo za nedostatečný odstup při objíždění chodce nebo cyklisty. Pokud se nedejbože stane, že svým vozidlem z nedbalosti někoho usmrtíte, bude vám hrozit až dvouleté vězení. Dosud byl maximem roční trest.

Dálniční známky v Rakousku jako každý rok podražily. Obyčejně však jen o několik deseticentů. Například roční dálniční známka pro majitele osobních aut teď přijde na 85,7 eura (vloni 84,4) a oblíbená desetidenní stojí 8,8 eura, což je o 0,1 eura více.

Slovensko

Na Slovensku od 1. ledna místo klasické nalepovací známky platí již elektronická. Ceny zůstávají shodné jako v minulém roce. Tedy roční přijde na padesát eur, desetidenní na deset a měsíční na 14 eur. Platnost známek pro rok 2015 skončí stejně jako u nás 31. ledna. Známky lze pořídit na internetu, lze si je zakoupit i pomocí aplikace v mobilech nebo na obchodních místech, například na hraničních přechodech.

Rovněž u našich východních sousedů budou za porušení některých pravidel udělovány vyšší pokuty. Nejvíce se zvyšují postihy za rychlou jízdu nebo za jízdu pod vlivem alkoholu v krvi nebo drog. Sankce mohou dosáhnout až tisíc eur. Samozřejmě při velmi vážných porušeních předpisů hrozí také odebrání řidičského oprávnění a trestní stíhání.

Německo

Zásadní praktickou informací je zpřesnění pravidel pro vytvoření prostoru pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému. Teď musí vždy řidiči vytvořit prostor mezi levým a pravým pruhem. Pokud má dálnice více pruhů v jednom směru než dva, uhýbají do stran vozidla nacházející se v pruhu, který je nejvíce vlevo, a současně ti v nejbližším pravém.

Francie

Nepříjemné překvapení čeká řidiče dieselových aut. Kvůli zvýšení spotřební daně u nafty se litr této pohonné hmoty u čerpacích stanic prodraží o přibližně čtyři koruny.

Motocyklisté, kteří do této země zamíří, pak budou muset do povinné výbavy přibalit rovněž reflexní vestu a výstražný trojúhelník.

Legislativa také začala umožňovat cyklistům jízdu v protisměru v jednosměrných ulicích, pokud je tam současně omezena rychlost na třicet kilometrů v hodině.

Švédsko

Ve Stockholmu zdražili přibližně o deset procent mýtné za vjezd do centra města. Novinkou jsou také taxy za užívání městského okruhu "Essingeleden". Jsou odstupňovány v závislosti na denní době a mohou být buď 15, 22 nebo 30 švédských korun. 

Belgie

Od 1. dubna budou muset na zdejších dálnicích platit mýto řidiči všech vozidel s hmotností nad 3,5 tuny.

 

Právě se děje

Další zprávy