Počet osobních aut v Česku poprvé překonal pět milionů

Radek Pecák Radek Pecák
6. 8. 2015 9:55
Registrovaných vozů je dvakrát více než před 25 lety. Průměrný věk dosahuje 14,73 roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Počet registrovaných osobních automobilů v České republice překonal poprvé v historii hranici pěti milionů. Je to dvakrát tolik než před 25 lety, kdy v okresech dnešní České republiky jezdilo 2,411 milionu osobních vozů.

Vyplývá to ze statistik Sdružení automobilového průmyslu. Jen během letošního prvního pololetí se počet registrovaných vozů rozšířil o 167 tisíc aut.

Průměrný věk vozů se ovšem zvyšuje - i kvůli velkému množství ze zahraničí dovezených starých ojetin. Nyní dosahuje 14,73 roku. Průměrné stáří roste už od roku 2009. "Obměna vozového parku je stále nedostatečná," říká ředitel sdružení Antonín Šípek.

Obměna nyní v Česku dosahuje čtyř procent ročně, zatímco v sousedním Německu je to sedm procent a v Belgii dokonce devět procent.

Přes 42 procent českých osobních aut bylo vyrobeno již před více než patnácti lety, další téměř čtvrtina je stará deset až patnáct let.

Nejčastěji lze na tuzemských silnicích potkat vůz značky Škoda. Její podíl přesahuje 34 procent, což je čtyřikrát více než má druhý Volkswagen. Přes pětiprocentní hranici se dostaly ještě Ford, Renault a Peugeot. 

 

Právě se děje

Další zprávy