Plynová Škoda Octavia rozhýbala trh, pomáhají i úřady

Radek Pecák Radek Pecák
7. 11. 2014 19:37
Každá desátá octavia bude mít v příštím roce plynový pohon, plánuje automobilka.
Octavia G-Tec se nabízí v provedení liftback i kombi.
Octavia G-Tec se nabízí v provedení liftback i kombi. | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - Už přes 900 objednávek vozu Škoda Octavia G-tec umožňujícího jízdu na stlačený zemní plyn evidují prodejci mladoboleslavské automobilky Škoda. Vůz se začal prodávat letos v červnu.

Za celý loňský rok se přitom v Česku prodalo s plynovým pohonem jen 379 nových osobních aut všech značek.

Škodě se tak podařil ambiciózní cíl rozhýbat tuzemský trh s tímto alternativním palivem. Původně letos plánovala prodat alespoň 600 kusů. Pro srovnání:  Octavií Greenline, což je další ekologická verze tohoto vozu, se letos zatím prodalo jen 166 kusů.

"V příštím roce plánujeme prodat v České republice dva tisíce Octavií G-Tec. To znamená, že každá desátá octavie, kterou dodáme tuzemským zákazníkům, bude mít pohon na CNG," říká Ondřej Všianský ze Škoda Auto.

Zájem má i stát

Prodeji "plynové" octavie pomáhá i zájem firem a státních institucí.

"Zatím největší kontrakt jsme podepsali Státním úřadem inspekce práce, jde o dodávku 85 vozů. Nyní jednáme se společností Vítkovice Machinery Group, která má vozový park 400 vozů spalujících CNG. Velká část z nich již dosluhuje a firma je hodlá postupně nahradit," upřesňuje Všianský.

Růst trhu pociťují i firmy, které staví a provozují plnící stanice CNG. Například společnost Bonett eviduje oproti loňsku zhruba třiceti- až čtyřicetiprocentní nárůst odebraného plynu. "Octavia skutečně s tímto segmentem trhu zahýbala," říká obchodní ředitel Bonettu Milan Fořt. Firma provozuje vlastní síť 11 stanic, do pěti let chce jejich počet zvýšit asi na čtyřnásobek. Současně patří mezi jejich stavitele.

Schéma uložení palivových nádrží na benzin i CNG.
Schéma uložení palivových nádrží na benzin i CNG. | Foto: Škoda Auto

V současné době je v České republice celkem 65 plnicích stanic CNG, do konce roku má přibýt dalších patnáct. Cena tohoto paliva se dlouhodobě drží na čtyřiceti až šedesáti procentech v porovnání s benzinem či naftou. Jeden ujetý kilometr tak přijde zhruba na jednu korunu.

Tuzemští obchodníci už nabízejí přes 40 modelů aut využívajících stlačený zemní plyn. Kromě Škody je mají v nabídce také Volkswagen, Seat, Opel, Fiat a Mercedes-Benz.

 

Právě se děje

Další zprávy