V Česku stavbu nové továrny neplánujeme, tvrdí mluvčí Tesly. Byla to novinářská kachna?

Eva Srpová Eva Srpová
22. 11. 2016 15:19
Před pár dny se na poměrně minoritním blogu The Space Invader objevila spekulace, že druhá největší továrna Tesly se možná postaví v Česku. Ač autor blogu neuvedl původ této zprávy a pouze se odvolal na tajný vládní zdroj, mnoho českých webů tuto informaci ihned bez ověření převzalo. Jenže odvolat se pouze na to, odkud informace pochází, a dál ji šířit není profesionální. Netvrdíme, že jde zaručeně o novinářskou kachnu, ale jak nám sdělil tiskový mluvčí Tesly, zatím se ani nehledá vhodná lokalita. Také firma spojená s Karlem Janečkem, a která se zabývá možnostmi těžby lithia na českém území, tvrdí, že o ničem neví.
Mnoho českých webů nadšeně sdílelo spekulaci, že v Česku se možná postaví obří továrna Tesly. Chtělo by to však potlačit osobní nadšení a nejdříve se zeptat investora - ilustrační foto.
Mnoho českých webů nadšeně sdílelo spekulaci, že v Česku se možná postaví obří továrna Tesly. Chtělo by to však potlačit osobní nadšení a nejdříve se zeptat investora - ilustrační foto. | Foto: Tesla

Technologický blog The Space Invader provozuje Američan Russel Webb, který žije v Česku. Vydává na něm různé články o vědě, vesmíru a technologických novinkách. 

Před pár dny publikoval spekulaci, že Elon Musk, který už dříve potvrdil záměr postavit obří továrnu někde v Evropě, uvažuje také o České republice. Prý to autorovi blogu sdělil tajný vládní zdroj.

Ve státě Nevada se staví obří továrna Tesly s příznačným názvem Gigafactory 1. V pořadí druhá by měla časem vzniknout v Evropě.
Ve státě Nevada se staví obří továrna Tesly s příznačným názvem Gigafactory 1. V pořadí druhá by měla časem vzniknout v Evropě. | Foto: Tesla

Mnoho českých webů hned zprávu šířilo dál. Některé z lenosti pouze uvedly, že zprávu přinesl tento web, jiné se alespoň vybičovaly k tomu, aby zaslaly žádost o vyjádření přímo Tesle, ale nechtěly si na odpověď počkat a zprávu honem vydaly i tak. Hlavně aby byly mezi prvními, které takovou horkou novinku rozšíří.

Jenže Berith Behrensová, tisková mluvčí Tesly pro Evropu, tuto zprávu dementovala. Ač jsme už potvrdili, že továrna situovaná blíže k evropskému a asijskému trhu by z dlouhodobého plánu Tesly dávala smysl, v současnosti jsme se ještě ani nerozhodli poohlížet se po vhodné lokalitě, napsala nám.

Web uvedl, že Gigafactory 2, jak o ní mluví Musk (v současnosti se dokončuje Gigafactory 1 ve státě Nevada), by se mohla postavit severně od Prahy, čímž mnoho webů dalo informaci do souvislosti s možnou těžbou lithia, jehož zásoby jsou v Krušných horách. O těžbu lithia se zajímá také investiční skupina RSJ spojovaná s Karlem Janečkem, pod niž spadá také společnost Cínovecká deponie. Těžba nezačala a žádná jednání s vedením automobilky Tesla neprobíhají, napsala nám Petra Krystiánová, vedoucí komunikace skupiny RSJ.

Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu František Kotrba odmítá komentovat jakékoli investiční záměry do té doby, než budou potvrzeny. Souhlas investora zatím nemáme, nechal se slyšet. 

Opravdu bychom tedy rádi znali ten tajný, ale údajně relevantní vládní zdroj pana Russela Webba. I kdyby všichni výše zmínění zatím jen mlžili a nechtěli přiznat, že o České republice jako vhodné lokalitě ke stavbě obří továrny se skutečně uvažuje, v jednom web The Space Invader (TSI) má nepřesné informace už nyní.

Tvrdí, že Česká republika má obrovské zásoby lithia. Mluvčí MPO ale k tomu uvádí: Informace o množství potenciálních zásob je ale třeba nejprve verifikovat, protože máme údaje staré i více než 30 let. Z hlediska surovinové bezpečnosti by zjištění, že ČR disponuje ekonomicky využitelnými zásobami lithia, které je nezbytné pro projekty na elektromobilitu i pro výrobu baterií pro přenosnou elektroniku, bylo velmi pozitivní zprávou. Teprve pak lze řešit otázku, zda by byl takový projekt ekonomicky rentabilní, či nikoliv.

 

Právě se děje

Další zprávy