Opel Corsa přijede v pátém vydání. Varování promítne na okno

Radek Pecák Radek Pecák
10. 7. 2014 14:25
První generace městského vozu Opel Corsa se začala vyrábět už v roce 1982. Od té doby se jich prodalo dvanáct milionů kusů.
Corsa si nadále ponechá svoji usměvavou "tvář".
Corsa si nadále ponechá svoji usměvavou "tvář". | Foto: Aktuálně.cz

Svoji oficiální premiéru si nová generace Opelu Corsa, jednoho z nejprodávanějších automobilů Evropy, odbude na pódiu během letošního pařížského autosalonu na počátku října. Již nyní ale německá značka odhalila první fotografie vozu a některé konkrétní informace.

I když se nějakou dobu spekulovalo o tom, že nová corsa bude jen zmodernizovanou verzí současného vozu, ve skutečnosti půjde o kompletně nový vůz.

Opel v tiskové zprávě doslovně zdůrazňuje, že: "Ani jediný komponent podvozku nebyl převzatý beze změny z aktuální corsy.

Design vychází z prověřených linií současně prodávaného automobilu, ale nový výraz vozu dávají typické boční prolisy ve tvaru čepele či zajímavě tvarované přední světlomety.

V nárazníku bude i nadále ukryt nosič jízdních kol.
V nárazníku bude i nadále ukryt nosič jízdních kol. | Foto: Opel

Opel slibuje i lepší jízdní vlastnosti díky sníženému těžišti vozu. Zákazníci si dokonce budou moci zvolit, zda se rozhodnou pro komfortněji naladěný podvozek, nebo naopak ten, který se bude snažit dostát svému označení "Sport".

Novým standardním prvkem všech verzí corsy se stane městský režim posilovače řízení označený "City". Díky němu bude při manévrování v nízkých rychlostech třeba vynakládat menší sílu než dosud.

Zajímavé a v mnohých případech i pro tuto třídu aut ojedinělé prvky výbavy nová generace corsy převezme z té starší. Jde například o nosič kol integrovaný v zadním nárazníku nebo vyhřívání volantu. K němu se tentokrát přidá i vyhřívání čelního skla.

Palubní deska působí moderně.
Palubní deska působí moderně. | Foto: Opel

Novinkou, která má zlepšit bezpečnost řidičů a posádky, je systém Forward Collision Alert. Červený symbol, který bude varovat před hrozící čelní srážkou, se bude promítat přímo na čelní sklo. Kromě toho bude corsa, podobně jako třeba větší astra, umět číst dopravní značky, automaticky přepínat dálkové a tlumené světlomety či varovat před vozidly nacházejícími se v takzvaném mrtvém úhlu ve vedlejších jízdních pruzích.

Opel zákazníkům v nové corse nabídne i nové motory. Podobně jako u konkurence jeho technici vyvinuli zážehový tříválec o zdvihovém objemu jeden litr. Je přeplňovaný turbodmychadlem a bude mít dvě výkonové varianty - 90 a 115 koní.

Dalším novým agregátem je čtyřválec 1,4 s výkonem 100 koňských sil. I nadále se bude corsa prodávat se vznětovým motorem 1,3 CDTi. Opět bude k dispozici se dvěma výkony - 75 a 95 koní.

Ve vyšších výbavových verzích se v interiéru vozu ocitne i nový infotainment IntelliLink se sedmipalcovým displejem. Je kompatibilní jak s operačním systémem Android, tak i Apple.

Ceny hodlá Opel prozradit později. V Česku by měl prodej začít v říjnu a první nové vozy začnou zákazníci přebírat v posledních týdnech tohoto roku.

 

Právě se děje

Další zprávy