Opel Astra slaví 25 let. Model automobilky s bleskem ve znaku je nyní v Evropě 7. nejprodávanější

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
1. 8. 2016 9:32
Opel Astra se před čtvrtstoletím stal následovníkem modelu kadett, který stejně jako ona patří do nižší střední velikostní třídy aut.
Opel Astra v poslední generaci i v běžné verzi působí sportovním dojmem.
Opel Astra v poslední generaci i v běžné verzi působí sportovním dojmem. | Foto: Opel

Před 25 lety, 1. srpna 1991, byla představena první generace vozu Opel Astra. Stala se následovníkem modelu kadett.

Astra F se objevila v roce 1991 původně v pěti karosářských verzích - tří a pětidveřový hatchback, sedan, combi a užitkový van. Astry se vyráběly v Německu, Španělsku, Maďarsku, Polsku, Belgii, Jihoafrické republice, Tchaj-wanu, Argentině a ve Velké Británii pod sesterskou značkou Vauxhall.

Po ukončení výroby první generace v Německu (1997) se pokračovalo ve výrobě například v Polsku. Její exempláře sjížděly z výrobních linek až do roku 1998. Mezi dobré vlastnosti tohoto vozidla patřil výkonný motor, malé provozní náklady či malá spotřeba. Slabší vlastností byla náchylnost ke korozi. V své době byla tato astra velice oblíbeným autem u veřejnosti i firem.

Druhá generace aster z roku 1998 byla označena písmenem G, v roce 2004 byla představena třetí generace Opelu Astra (označení H).

Kromě klasických verzí se astra v minulosti prodávala také ve variantě kabriolet, tradičně jsou připravovány i sportovní modely s označením OPC.

Předposlední generace astry s písmenem J byla představena v roce 2009 na Frankfurtském autosalonu, ta poslední označená jako "K" je v nabídce od závěru minulého roku.

Pro letošní rok ji patří titul Car of the Year 2016, které novinářská porota uděluje nejlepšímu vozu na evropském trhu.

Podrobný test a další informace o současném Opelu Astra najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy