Odměna pro řidiče. Za spolujízdu koupí levnější benzin

Radek Pecák Radek Pecák
3. 12. 2013 16:15
Služba Jízdomat chce konkurovat vlakům i autobusům.
Foto: Dacia

Praha - O třicet haléřů levnější benzin oproti standardní ceně získají u čerpacích stanic EuroOil řidiči, pokud jsou registrovaní do služby Jízdomat.cz a aktivně nabízejí zájemcům o spolujízdu odvoz po domluvené trase.

Spolupráce s firmou Čepro, která tuto síť pump provozuje, je jednou z novinek, kterou Jízdomat.cz spouští při příležitosti svých třetích narozenin.

"Slevu mohou uplatnit po předložení speciální virtuální karty na každé ze 191 čerpacích stanic EuroOil po celé České republice. Testovací provoz je spuštěn už v prosinci," říká zakladatel Jízdomatu Jan Mittner.

Služba nyní sdružuje 70 tisíc registrovaných uživatelů, přičemž každý měsíc přibývá stovka dalších. "Předpokládáme, že během několika let dosáhneme na 300 tisíc uživatelů a staneme se vážným konkurentem hromadné dopravy," věří Mittner.

Už nyní podle něj nabízí Jízdomat na některých trasách kratší intervaly, než má vlaková a autobusová doprava dohromady. Na trase Praha-Zlín je to zhruba 20 minut," upřesňuje Mittner.

Třetina z registrovaných uživatelů jsou řidiči, zbytek zájemci o spolujízdu. Mittner očekává, že slevové karty by v roce 2014 mohlo využívat přes 20 tisíc registrovaných řidičů.

Spokojenost 99 procent

Za tři roky provozu zprostředkovala tato služba 180 tisíc jízd, přičemž každým okamžikem se nyní nabízí kolem 2900 jízd.

Řidičům, jejichž nabídku spolujízdy využijí, platí cestující zhruba 70 haléřů na kilometr, na kratších trasách je to o něco více.

"Systém je nastavený tak, že pokud řidič své auto plně obsadí, má díky příspěvkům od spolucestujících plně hrazené náklady na palivo," vysvětluje Mittner. Pro mnohé z nich je ale prý ještě více než finanční úspora důležitý sociální kontakt a navazování nových vztahů.

Konflikty mezi řidiči a spolucestujícími v drtivé většině případů nenastávají. "Máme statistiku, že 99 procent spolujezdců je spokojeno s chováním řidičů a naprosto stejné je to v opačném gardu," sděluje Mittner. Zbývající jedno procento nespokojenosti prý většinou spočívá ve špatné domluvě místa a času, kde se potkají.

Jízdomat nabídne také organizování jízd pro firmy, do nichž se zaměstnanci sjíždějí ze širšího okolí. V brzké době bude expandovat na Slovensko.

 

Právě se děje

Další zprávy