Češi nakupují nová auta. Registrací je už teď více než loni

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 3. 12. 2014 10:11
Domácí automobilka Škoda si na trhu s novými auty drží podíl více než 30 procent. Nejprodávanější je Octavia.
Každým devátým novým vozem prodaným v ČR je Škoda Octavia.
Každým devátým novým vozem prodaným v ČR je Škoda Octavia. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Už o 11 tisíc nových aut více než v celém loňském roce se v Česku prodalo během prvních jedenácti měsíců tohoto roku. Vyplývá to z čerstvých dat Svazu dovozců automobilů.

Zatímco vloni byla konečná bilance zaregistrovaných nových aut 164 736, letos už registrační značky získalo 175 626 vozů. V meziročním porovnání období leden až listopad jsou letošní čísla lepší o 25 429 vozidel (16,93 procenta).

Podle odhadu tajemníka Svazu dovozců automobilů Pavla Tunkla se letos celkové registrace přiblíží k úrovni zatím rekordního roku 2008, kdy se v ČR prodalo přes 200 tisíc nových automobilů.

V žebříčku značek je stále první domácí značka Škoda s 53 439 kusy registrovaných osobních automobilů a podílem 30,42 %, následují Hyundai s 17 422 kusy (9,91 %) a Volkswagen s 16 737 kusy (9,52 %).

Nejprodávanější je Octavia

V první desítce jsou ještě značky Ford, Dacia, Peugeot, Opel, Kia, Seat a Renault.

Nejprodávanějším typem automobilu v Česku je nadále s velkým náskokem Škoda Octavia. Téměř každé deváté nové auto, které se v ČR prodá, má na zádi označení tohoto modelu. Za octavií následují další dvě škodovky - rapid a fabia. Nejúspěšnějším dováženým automobilem je Volkswagen Golf.

Podrobné pořadí naleznete zde.

Podle Tunkla nadále roste podíl aut, která se prodávají firemním zákazníkům. Nyní dosahuje 64 procent.

V letošním roce v Česku rostou i prodeje užitkových (o 10,9 procenta), nákladních vozidel (o 11,3 procenta) a autobusů (o 9,1 procenta). Klesají pouze prodeje motocyklů (meziročně o 1,9 procenta).

Také dovezených ojetých aut se letos v republice registruje do provozu méně než loni. Konkrétně o šest procent. Problematické podle Tunkla ale je, že už na 44 procent vzrostl podíl ojetin, které předtím v zahraničí jezdily více než deset let.

 

Právě se děje

Další zprávy