Nový šéf dopraváků chce lepší silnice, zatlačí na úřady

Radek Pecák Radek Pecák
3. 4. 2013 15:20
Dopravní policie bude ještě více kontrolovat silnice a technický stav aut
Nový ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.
Nový ředitel dopravní policie Tomáš Lerch. | Foto: Radek Pecák

Praha - Vytvořit bezpečné dopravní prostředí a tím dále snížit počet vážných nehod. Tak svůj hlavní úkol pojmenoval nový ředitel Dopravní služby Policejního prezidia Tomáš Lerch.

Jeho jmenování, jakožto nástupce Leoše Tržila, oznámil na středeční tiskové konferenci policejní prezident Martin Červíček.

Práci Tržila Červíček velmi oceňuje. Pod jeho vedením se totiž soustavně snižoval počet smrtelných dopravních nehod na silnicích v Česku. Vloni jich bylo necelých sedm set, což je nejméně od šedesátých let minulého století. Lerch by měl na jeho práci navázat už proto, že s ním v posledních letech spolupracoval.

"Hodláme se zaměřit zejména na potírání agresivního způsobu jízdy, mezi který počítáme například nebezpečné předjíždění, bojovat chceme i proti opilým řidičům," sdělil Lerch. Jedním z velkých úkolů dopravní policie podle něj letos bude i pomoc při zajišťování co nejlepší průjezdnosti při chystané rekonstrukci dálnice D1.

Lerch hodlá prosazovat, aby dopravní policie co nejvíce tlačila zodpovědné instituce ke zlepšení stavu komunikací a vozidel, neboť i to v důsledku přispěje ke snížení počtu dopravních nehod a zmenšení jejich následků.

Zaměřit se chce i na kvalitu vozového parku. "My už několik let při tragických dopravních nehodách vyhodnocujeme, do jaké míry se na nehodě kromě řidičů podílelo i chybějící dopravní značení, nebezpečné překážky v jejím okolí a podobně. Nyní chceme také prosadit, aby policie měla větší možnost zamezit v jízdě vozidlům, která jsou v nevyhovujícím technickém stavu," řekl Lerch online deníku Aktuálně.cz.

Jednou z možností je podle něj odebírání registračních značek, případně  osvědčení o registraci vozidla. Chce také prosadit, aby se po silnicích nemohly bez předcházející kontroly pohybovat automobily, které byly opraveny po vážné nehodě.

Policie chce také ještě více působit na chodce, aby používali zejména při chůzi po neosvětlené vozovce reflexní prvky. "Pásky rozdávají i policisté přímo v terénu," informoval Lerch.

 

Právě se děje

Další zprávy