Nový nejsportovnější vůz Mercedes bude mít zatím dvě verze

Radek Pecák Radek Pecák
16. 9. 2014 14:37
Automobilka pro model AMG GT vyvinula zcela nový přeplňovaný osmiválcový motor.
Nový sportovní vůz má poměrně uhlazený design.
Nový sportovní vůz má poměrně uhlazený design. | Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz zvolí při uvádění svého nového supersportovního vozu AMG GT zcela jinou strategii, než většina konkurentů. Nejprve totiž začne prodávat výkonnější verzi tohoto automobilu. Ta nese označení GT S a pod přední kapotou má motor o výkonu 510 koní. To je o 48 více, než u standardního provedení GT.

To samozřejmě zajistí i lepší dynamiku. Maximální rychlost bude u verze "S" 310 kilometrů v hodině, zatímco u GT jen 304. Také zrychlení z nuly na sto bude u výkonnější verze lepší. Konkrétně o dvě desetiny sekundy. Auto se tak z klidu na rychlost 100 km/hod rozjede už za 3,8 sekundy.

Foto: Mercedes-Benz

Větší rychlost je logicky vykoupena vyšší spotřebou. Ta je u GT změřena na 9,3 litru, GT S spotřebuje o decilitr více.

Všechny zmíněné parametry jsou především zásluhou nového motoru, kterým je čtyřlitrový dvakrát přeplňovaný zážehový osmiválec.

Premiéra pro veřejnost bude v Paříži

Točivý moment se přenáší z motoru na zadní kola prostřednictvím převodovky uložené u zadní nápravy.

Foto: Mercedes-Benz

Oproti přecházejícímu supersportovnímu vozu SLS AMG, který se nabízel v autosalonech značky donedávna, je  GT civilněji zaměřený stroj. Přesto se jeho tvůrci snažili o dosažení co nejlepších sportovních jízdních vlastností. Proto, kvůli snížení těžiště, zamítli opětovné použití dveří, které se otevírají směrem vzhůru, a také auto o podstatných devět centimetrů zkrátili. Jeho délka je tak 455 centimetrů. Výška pak pouhých 129 centimetrů.

I přes mohutný blok motoru vpředu má auto poměrně nízkou hmotnost. Základní provedení GT ukázalo při vážení hodnotu 1540 kilogramů, GT S je o 30 kilogramů těžší.

Silnější verzi je možné objednávat už od října, slabší pak bude uvedena na trh na jaře. O dalších se zatím nemluví, nicméně Black Series je víceméně jistá. Naopak roadster, právě kvůli snaze o co nejnižší hmotmost, údajně v plánu není.

Oficiální premiéru bude mít automobil na začátku října na pařížském autosalonu. Ceny zatím známy nejsou.

 

Právě se děje

Další zprávy