Nové vychytávky pro vaše auto. Podívejte se, co dokážou

Nové vychytávky pro vaše auto. Podívejte se, co dokážou
Nová výbava míří hlavně ke zvýšení bezpečnosti a zlepšení komfortu.  I v malých autech jsou dnes standardem čelní, boční a stropní airbagy. Někteří výrobci jdou ještě dále a přidávají kolenní airbag, či boční airbagy pro cestující vzadu. Ford má nově v některých modelech zabudované airbagy do bezpečnostních pásů u zadních krajních sedadel. Ty v případě nárazu rozloží energii tak, aby nedošlo ke zraněním hrudníku - zejména u dětí.
Příspěvkem ke zvýšení bezpečnosti, ale i prvkem, který je komfortní pro řidiče, jsou pneumatiky typu runFlat. I po defektu lze na nich, díky zesíleným bočnicím (na řezu jsou vyznačeny červeně), ujet desítky až stovky kilometrů.
Do snahy o dosažení nižších emisí chtějí automobilky zapojit i řidiče. Vymýšlí pro ně i různé hry, například je boduje za ekologický jízdní styl.
Bezpečnost lze zvyšovat i díky elektronickým asistentům. Například Ford nabízí rodičům možnost, aby klíč k vozu, který půjčují svým potomkům s řidičským průkazem, naprogramovali. Syn či dcera jedoucí z diskotéky tak nebudou moci překročit předem stanovenou rychlost ani třeba vypnout elektronický stabilizační systém.
Foto: Volvo
Radek Pecák Radek Pecák
6. 7. 2015 14:01
Foto: Automobilky se předhánějí v nápadech, čím vším vybavit své vozy. Nechybějí třeba vysavače a kamery.

Ještě před zhruba deseti až patnácti lety měla běžná rodinná auta v základní výbavě pouze jeden až dva airbagy. Dnes už je jich obvykle šest, navíc v této kategorii vozidel je standardem i klimatizace, elektrické ovládání oken, zrcátek a centrální zamykání s dálkovým ovládáním.

Za příplatek pak lze získat i prvky dříve obvyklé jen v luxusních limuzínách - kamery pro parkování, vyhřívané a odvětrávané sedačky nebo tempomat a kamery zobrazující aktuální dopravní značky. Auta navíc v městských rychlostech dokáží sama zabrzdit před překážkou.

Vybrali jsme několik desítek zajímavých prvků, které se v posledních zhruba pěti letech objevily ve výbavě osobních aut. Do galerie se dostanete kliknutím na úvodní fotku.

 

Právě se děje

Další zprávy