Nové velkoprostorové Fordy jdou na trh. S-Max od 679 790 Kč

Radek Pecák Radek Pecák
11. 4. 2015 7:54
Tuzemské zastoupení značky s modrým oválem ve znaku začíná nabízet novou generaci modelu S-Max a modernizované automobily C-Max v základním i prodlouženém provedení
Foto: Ford

Druhou generaci rodinného velkoprostorového vozu S-Max, který dokáže převážet až sedm cestujících, začíná v těchto dnech nabízet tuzemské zastoupení automobilky Ford. První generace automobilu byla jedním z nejžádanějších vozů této kategorie. Koupilo si ji přes 400 tisíc zákazníků a porota motoristických novinářů dokonce autu v roce 2007 přidělila titul Car of the Year

Základní cena nového vozu poháněného benzinovým turbomotorem 1,5 s výkonem 160 koňských sil byla v České republice stanovena na 679 790 korun. Standardní výbava zahrnuje například dvouzónovou klimatizaci, startovací tlačítko, rádio, mlhovky, centrální zamykání s dálkovým ovládáním a elektricky ovládaná okna a zrcátka.

Mezi zajímavé novinky ve výbavě patří inteligentní rychlostní asistent. Řidič si jednak může ručně nastavit hranici rychlosti, kterou nechce překročit, a jednak rychlost hlídá kamera se schopností čtení dopravních značek. Je možno (až do 10 kilometrů v hodině) nastavit možnost překročení stanoveného limitu. Je-li vůz vybaven navigací, bere systém v úvahu také informace obsažené v mapových podkladech.

K regulaci rychlosti automobil nepoužívá brzdy, ale elektronika plynule upravuje točivý moment motoru prostřednictvím regulace množství paliva přiváděného do motoru. Pokud S-MAX překročí nastavenou rychlost například v klesání, ozve se výstražný tón. Řidič ale může kdykoliv dočasně překročit nastavený limit důrazným sešlápnutím plynového pedálu. Například pokud potřebuje rychle dokončit předjížděcí manévr.

„Omezovač rychlosti byl osazen asi ve dvou třetinách všech loni prodaných vozů Ford, u kterých byl v nabídce. Oblíbili si ho řidiči, kteří chtějí mít jistotu, že nebudou platit pokutu za neúmyslné překročení rychlosti. S inteligentním asistentem rychlosti je jízda ještě snazší,“ řekl Stefan Kappes, vedoucí odpovědný za systémy aktivní bezpečnosti ve Ford of Europe. Ford má totiž spočítáno, že v Evropě je v současné době instalováno přibližně 35 000 zařízení měřících rychlost.

Foto: Ford

Nový S-MAX se nabízí se zážehovými motory EcoBoost a vznětovými jednotkami TDCi. Emise CO2 poklesly v závislosti na konkrétní motorizaci až o sedm procent. Nejvýkonnějším dieselem je nový motor 2.0 TDCi Bi-Turbo, přeplňovaný dvěma turbodmychadly. Dosahuje výkonu 154 kW (210 koní) a jeho maximální točivý moment činí 450 Nm. Další tři verze dvoulitrového turbodieselu mají výkony 120, 150 a 180 koňských sil. Ve spojení se šestistupňovou manuální převodovkou mají všechny tři varianty kombinovanou spotřebu paliva 5,0 l/100 km a emise CO2 jen 129 g/km.

Poprvé se automobil bude nabízet i v provedení s pohonem všech kol. S-MAX se systémem iAWD může tahat přívěsy o hmotnosti až 2000 kg,“ řekl Ulrich Koesters, ředitel modelové řady ve Ford of Europe.

Pro zájemce o zážehové motory je připraven nový agregát 1.5 EcoBoost o výkonu 118 kW, spolupracující s manuální převodovkou. V nabídce bude také motorizace 2.0 EcoBoost 176 kW (240 k), dodávaná se samočinnou šestistupňovou převodovkou. 

Nové motory dostává po faceliftu také Ford C-Max. Nový Ford C-MAX s motorem 1.0 EcoBoost (100 k) ve výbavě Trend je v nabídce už od 399 990 Kč, což je částka o 31 000 Kč nižší než výchozí cena současného provedení. Grand C-MAX s volitelnou třetí řadou sedadel je pak k dostání za příplatek 25 000 Kč oproti menší variantě vozu. Pro český trh jsou na výběr tři stupně výbavy - Trend, Trend Plus a Titanium.

 

Právě se děje

Další zprávy