Nové BMW X1 bude úplně jiné. Více místa, pohon předních kol

Radek Pecák Radek Pecák
5. 6. 2015 8:12
Německá prémiová automobilka změnila rozměry nového sportovně užitkového vozu.
Design vozu se přiblížil vzhledu větších SUV značky.
Design vozu se přiblížil vzhledu větších SUV značky. | Foto: BMW

Se zcela jinou koncepcí vstoupí během letošního podzimu na trh nová generace nejmenšího sportovně užitkového vozu značky BMW.

Druhá generace BMW X1 naroste do výšky a do šířky. Délka se naopak zkrátí, a to dokonce i v prostoru mezi oběma nápravami. Podstatné je ale zejména to, že v automobilu bude nyní prioritně poháněna přední náprava. K dispozici zůstanou samozřejmě ale i varianty s pohonem všech kol Xdrive.

Na délku se vůz zkrátí o téměř čtyři centimetry - na 444 centimetrů. Výška stoupne o citelných 53 milimetrů na celkových 1612 milimetrů. Šířka naroste o 23 milimetrů na 1821 milimetrů. Zmíněný rozvor se zkrátil o devět centimetrů.

Zadní svítilny jsou obrovské a zasahují hluboko do boků vozu.
Zadní svítilny jsou obrovské a zasahují hluboko do boků vozu. | Foto: BMW

Přesto je v novém BMW X1 více místa pro cestující i zavazadla. Objem kufru se navýšil o nemalých 85 litrů na 505 litrů.

Společně s výškou automobilu se upravovalo i usazení sedadel. Lidem se má lépe nastupovat a získají i lepší výhled díky zvýšení předních sedaček o 36 milimetrů, zadních dokonce o 64 milimetrů.

V interiéru se nic překvapivého neudálo.
V interiéru se nic překvapivého neudálo. | Foto: BMW

Linie karosérie jsou nyní více v souladu s ostatními SUV mnichovské značky. Je to teď prostě pravověrné SUV. Interiér je ještě méně překvapivý.

Pod kapotu vozu se budou montovat dva benzinové a tři dieselové motory, přičemž nejsilnější z nich má mít maximální výkon 170 kW. Jsou to všechno čtyřválcové agregáty, na tříválce prý (zatím) nedojde.

Do výbavy se dostanou nové bezpečnostní a komfortní systémy. Například i head up displej, adaptivní tempomat, asistent pro jízdu v koloně či upozorňování na chodce před automobilem.

Ceny zatím automobilka neuvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy