Nové auto z Česka představí Hyundai v Paříži

Radek Pecák Radek Pecák
18. 9. 2012 12:25
V českých továrnách se vyrábí již 17 typů osobních aut
Foto: Aktuálně.cz

Ještě letos - po chystané světové premiéře na pařížském autosalonu - začne nošovický závod Hyundai vyrábět třídveřovou verzi úspěšného modelu i30.

Stane se tak sedmnáctým typem osobního automobilu, které nyní vznikají na výrobních linkách tuzemských automobilek. Či osmnáctým, pokud bychom započítali i ze Škody Rapid odvozený Seat Toledo.

Nový model má nejvíce dynamický profil ze všech automobilů produkovaných na území České republiky. Svými proporcemi se blíží k typu karosérie kupé.

Klasické kupé se přitom v Česku již od osmdesátých let minulého století, kdy ve Vrchlabí skončila montáž tehdejší Škody Rapid, nevyrábí.

Vůz má linie kupé.
Vůz má linie kupé. | Foto: Hyundai

Třídveřová verze i30 je pátým typem vozů, které ze severní Moravy putují do evropských autosalonů Hyundai. Dosud zde probíhala výroba vozů i30 ve verzích hatchback a kombi, dále rodinného MPV ix20 a sportovně užitkového ix35.

Novinku může pohánět jeden ze šestice motorů

Nejvíce typů automobilů produkuje na území republiky mladoboleslavská Škodovka. Fabie má verzi hatchback a kombi, octavie liftback a kombi a stejné je to v případě superbu. Modely Yeti, Roomster, Rapid a Seat Toledo mají zatím pouze jediný typ karosérie.

Třídveřový model Hyundai v Česku dosud nevyráběl.
Třídveřový model Hyundai v Česku dosud nevyráběl. | Foto: Hyundai

Na zmiňovaný počet 18 typů rozšiřuje katalog "českých" automobilů trojice miniaut z kolínské továrny TPCA. Tam z pásů sjíždějí již dvakrát modernizované Toyoty Aygo, Peugeoty 107 a Citroëny C1.

Vozy Morgan, případně Kaipan do tohoto přehledu nezapočítáváme, protože jde o vozy montované ve velmi malých počtech.

Blízkým příbuzným je na Slovensku vyráběná Kia ProCee´d.
Blízkým příbuzným je na Slovensku vyráběná Kia ProCee´d. | Foto: Kia

Nošovická novinka bude nabízena s výběrem šesti motorů v kombinaci s šestistupňovými mechanickými a samočinnými převodovkami. Vrcholem palety motorů je vznětový motor „U-II" 1,6 litru, který dosahuje nejvyššího výkonu 94 kW (128 k), a má emise CO2 pouhých 97 g/km.

Premiéra vozu je naplánována na tiskové konferenci společnosti Hyundai na pařížském autosalonu, která se uskuteční ve čtvrtek 27. září v 17 hodin na stánku značky.

 

Právě se děje

Další zprávy