Nová past na řidiče: Mobilní radar dokáže rozdávat pokuty až pět dní bez obsluhy a je neprůstřelný

Jan Markovič Jan Markovič
Aktualizováno 17. 8. 2016 18:55
Je nenápadný, jeho kryt odolá střelbě i nárazu a vydrží pět dní posílat informace o přestupcích policii, aniž by ho musel kdokoliv obsluhovat. To je nový mobilní radar německé společnosti Vitronic. Zřejmě se brzy dostane na silnice, první testy už probíhají na francouzských cestách.
Přístroj je, zjednodušeně řečeno, laserový radar posazený na přívěs a ukrytý v kovovém obalu, který tak trochu připomíná součást letadla.
Přístroj je, zjednodušeně řečeno, laserový radar posazený na přívěs a ukrytý v kovovém obalu, který tak trochu připomíná součást letadla. | Foto: Vitronic

Měřit rychlost aut nemusí jen pevně nainstalované kamerové systémy nebo policisté s laserovou „pistolí“. Na evropských silnicích se objevují také mobilní radary. Jedním z nejnovějších je systém nazvaný Enforcement Trailer. Chlubí se snadnou obsluhou i odolností.

Přístroj je, zjednodušeně řečeno, laserový radar posazený na přívěs a ukrytý v kovovém obalu, který tak trochu připomíná součást letadla. Jeho výhodou jsou kompaktní rozměry, proto půjde snadno umístit u krajnice. Do finální polohy ho může obsluha vmanévrovat pomocí dálkového ovládání, protože vozík je vybaven elektromotorem.

Pak už stačí přívěs zajistit, nastavit jeho kamery a zkontrolovat baterie. Díky nim totiž Enforcement Trailer vydrží měřit rychlost až pět dní v kuse. Dokáže ji navíc kontrolovat v několika pruzích zároveň a měnit například podle denní doby. Vše posílá přes internet přímo policistům. Pokud baterie dojdou, lze je jednoduše vyměnit za nabité.

Výrobce myslel i na bezpečnost zařízení. Kryt by měl být neprůstřelný a odolat i většímu nárazu. Zatím není jasné, kdy a kde se toto zařízení na silnicích objeví. Podle zveřejněných videí firmy už ale probíhá testovací provoz ve Francii.

 

Právě se děje

Další zprávy