Nissan prodloužil dojezd elektromobilu Leaf. S novou baterií teď zvládne ujet 250 kilometrů

Radek Pecák Radek Pecák
11. 9. 2015 10:09
Automobilky připravují novou etapu elektromobility. Na frankfurtském autosalonu hodlá Audi představit koncept vozu s elektromotorem a bateriemi umožňujícími dojezd 500 kilometrů, Nissan již nabídne sériovou verzi modelu Leaf, který se na jedno dobití dostane až do vzdálenosti 250 kilometrů.
Na vnějším vzhledu jsou pouze drobné změny.
Na vnějším vzhledu jsou pouze drobné změny. | Foto: Nissan

O celých šest kWh z 24 na 30 se v modernizovaném Nissanu Leaf modelového roku 2016 zvýší kapacita baterie.

Přinese to zvýšení dojezdu vozu z nynějších dvou stovek na 250 kilometrů.

Baterie se přitom vejde do stejného prostoru jako ta stará. Neznamená tudíž žádné omezení pro cestující v elektromobilu, ani pro jejich zavazadla.

Je pouze o 21 kilogramů těžší než ta stávající.

Nová baterie vznikla díky modernizaci vnitřní konstrukce. Má také jiné chemické složení. Elektrody s obsahem uhlíku, dusíku a hořčíku zvyšují její výkon, na který má pozitivní vliv i změna uspořádání článků. Nissan je o výkonu a spolehlivosti nové baterie o kapacitě 30 kWh přesvědčen natolik, že bude poskytovat záruku na baterii po dobu osmi let nebo ujetí 160 000 km.

Baterie nevyžaduje žádný speciální dobíjecí režim. I nadále tedy bude možné vůz Leaf dobíjet z domácí zásuvky nebo z veřejných "pomalých" či rychlodobíjecích stanic.

Kromě této zásadní inovace se u leafu mírně proměnila i světla i interiér. V něm se objeví nový multimediální systém, na jehož sedmipalcovém dotykovém displeji bude možné vyhledávat i dobíjecí stanice s informacemi o tom, zda jsou právě volné, či obsazené.

 

Právě se děje

Další zprávy